Sos pieczarkowy
Przygotuj swój własny, niepowtarzalny sos pieczarkowy bez używania mąki. Jest to smakowita i zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego sosu, która jest niedoceniana ze względu na swój prosty sposób przyrządzania. Sos grzybowy pieczarkowy, zwany również sosem z pieczarek, jest jedną z najłatwiejszych rzeczy, które można zrobić w swojej kuchni. Bardzo dobrze komponuje się z wieloma daniem, zwłaszcza z makaronem, pierogami czy mięsem, nadając im unikalny, wyrazisty smak. Itsy smak i aromat przypadną do gustu każdemu miłośnikowi grzybów. Składniki są łatwo dostępne i nie wymagają dużego nakładu pracy.
admin
Składniki:
- 0,5 kilograma grzybów pieczarek
- 1 cebula
- kostka bulionowa o smaku grzybowym
- listek laurowy
- ziarna ziela angielskiego
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
- śmietana i mąka (ziemniaczana) do zagęszczenia
Sos pieczarkowy – jak zrobić?
- Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry (nie grube). Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju.
- Dodać pokrojone pieczarki i dusić do odparowania wody. Doprawić solą i pieprzem.
- Podsmażone pieczarki przełożyć do garnka, zalać wodą (tak by się skryły), dodać kostkę grzybową, listek, ziele i gotować parę minut.
- Na koniec zaprawić mąką wymieszaną ze śmietaną (łyżeczka mąki ziemniaczanej na 4 łyżki śmietany). Jeżeli sos będzie za rzadki, można dodać jeszcze odrobinę mąki.
Sos pieczarkowy – dodatkowe informacje
Sos pieczarkowy bez mąki jest doskonałym dodatkiem do dań z kaszą, klusek śląskich oraz różnego rodzaju makaronu. Można go również wykorzystać jako sos grzybowy pieczarkowy. Sos z pieczarek wzbogaca smak potraw i dodaje im wyjątkowy aromat.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sos pieczarkowo porowy
Następny przepis: Sos pieczarkowy. Szybki i prosty w przygotowaniu