Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy

Przygotuj swój własny, niepowtarzalny sos pieczarkowy bez używania mąki. Jest to smakowita i zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego sosu, która jest niedoceniana ze względu na swój prosty sposób przyrządzania. Sos grzybowy pieczarkowy, zwany również sosem z pieczarek, jest jedną z najłatwiejszych rzeczy, które można zrobić w swojej kuchni. Bardzo dobrze komponuje się z wieloma daniem, zwłaszcza z makaronem, pierogami czy mięsem, nadając im unikalny, wyrazisty smak. Itsy smak i aromat przypadną do gustu każdemu miłośnikowi grzybów. Składniki są łatwo dostępne i nie wymagają dużego nakładu pracy.

Składniki:

  • 0,5 kilograma grzybów pieczarek
  • 1 cebula
  • kostka bulionowa o smaku grzybowym
  • listek laurowy
  • ziarna ziela angielskiego
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • śmietana i mąka (ziemniaczana) do zagęszczenia

Sos pieczarkowy – jak zrobić?

  1. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry (nie grube). Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju.
  2. Dodać pokrojone pieczarki i dusić do odparowania wody. Doprawić solą i pieprzem.
  3. Podsmażone pieczarki przełożyć do garnka, zalać wodą (tak by się skryły), dodać kostkę grzybową, listek, ziele i gotować parę minut.
  4. Na koniec zaprawić mąką wymieszaną ze śmietaną (łyżeczka mąki ziemniaczanej na 4 łyżki śmietany). Jeżeli sos będzie za rzadki, można dodać jeszcze odrobinę mąki.

Sos pieczarkowy – dodatkowe informacje

Sos pieczarkowy bez mąki jest doskonałym dodatkiem do dań z kaszą, klusek śląskich oraz różnego rodzaju makaronu. Można go również wykorzystać jako sos grzybowy pieczarkowy. Sos z pieczarek wzbogaca smak potraw i dodaje im wyjątkowy aromat.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sos pieczarkowo porowy
Następny przepis: Sos pieczarkowy. Szybki i prosty w przygotowaniu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode