Sos pieczarkowo porowy
Zapraszam do wypróbowania przepisu na aromatyczny sos pieczarkowo-porowy, który doda wyjątkowej głębi smaku do twojego codziennego posiłku. Ten prosta w przygotowaniu potrawa, urozmaici menu każdej pory dnia. Dzięki doskonałemu połączeniu składników, sos pieczarkowo-porowy inspirowany jest tradycyjnymi daniami kuchni polskiej, ale jest odpowiedni na każdy klimat i okazję. Przygotowanie sosu nie zajmuje dużo czasu, a wynik końcowy zdecydowanie przewyższa oczekiwania. Można go podawać z mięsem, ryżem, a także makaronem. Sos pieczarkowo-porowy to doskonała propozycja dla tych, którzy szukają nowych smaków na swoim stole.
admin
Składniki:
- 0,5 kg grzybów pieczarek
- 2 średnie pory (tylko biała część)
- 300 ml śmietany 30%
- 1 łyżka mąki
- Sól
- Pieprz
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
Sos pieczarkowo porowy – jak zrobić?
-
1.
Olej i masło wkładamy na rozgrzaną patelnię i dodajemy pokrojoną w piórka por. Smażymy ok 2-3 min. Po tym czasie dokładamy pieczarki i smażymy dalej, tak długo aż pieczarki puszczą wodę. Doprawiamy solą i pieprzem. -
2.
Po ok 5 minutach podlewamy warzywa szklanką wody gotujemy kolejne 5 min na średnim ogniu. -
3.
Na koniec posypujemy warzywa mąką, mieszamy i zalewamy śmietaną. Doprowadzamy do wrzenia.
Sos pieczarkowo porowy – dodatkowe informacje
Na koniec można dodać ulubione zioła do sosu, np. pietruszkę.