Sos pieczarkowo porowy

Sos pieczarkowo porowy

Zapraszam do wypróbowania przepisu na aromatyczny sos pieczarkowo-porowy, który doda wyjątkowej głębi smaku do twojego codziennego posiłku. Ten prosta w przygotowaniu potrawa, urozmaici menu każdej pory dnia. Dzięki doskonałemu połączeniu składników, sos pieczarkowo-porowy inspirowany jest tradycyjnymi daniami kuchni polskiej, ale jest odpowiedni na każdy klimat i okazję. Przygotowanie sosu nie zajmuje dużo czasu, a wynik końcowy zdecydowanie przewyższa oczekiwania. Można go podawać z mięsem, ryżem, a także makaronem. Sos pieczarkowo-porowy to doskonała propozycja dla tych, którzy szukają nowych smaków na swoim stole.

Składniki:

  • 0,5 kg grzybów pieczarek
  • 2 średnie pory (tylko biała część)
  • 300 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka mąki
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju

Sos pieczarkowo porowy – jak zrobić?

  1. 1.
    Olej i masło wkładamy na rozgrzaną patelnię i dodajemy pokrojoną w piórka por. Smażymy ok 2-3 min. Po tym czasie dokładamy pieczarki i smażymy dalej, tak długo aż pieczarki puszczą wodę. Doprawiamy solą i pieprzem.
  2. 2.
    Po ok 5 minutach podlewamy warzywa szklanką wody gotujemy kolejne 5 min na średnim ogniu.
  3. 3.
    Na koniec posypujemy warzywa mąką, mieszamy i zalewamy śmietaną. Doprowadzamy do wrzenia.

Sos pieczarkowo porowy – dodatkowe informacje

Na koniec można dodać ulubione zioła do sosu, np. pietruszkę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: SOS OGÓRKOWY
Następny przepis: Sos pieczarkowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode