SOS PAPRYKOWY DO SŁOIKÓW
Ptaszki czwierkają, liście na drzewach szumiają, a my pora porządków w domu i przygotowań na zimę. Jednym z nich jest zakręcanie warzyw i owoców do słoików, które z pewnością przydadzą się w chłodniejsze, zimowe dni. Sos paprykowy do słoików to jeden z tych przepisów, który warto mieć w swoim katalogu. To pyszny, domowy dodatek do dań, który będzie równie dobrze smakował zarówno teraz, jak i za kilka miesięcy. Zrób zapasy na zimę i ciesz się smakiem świeżych warzyw nawet podczas mroźnej aury! Do przygotowania sosu paprykowego do słoików potrzebujesz…
admin
Składniki:
- 3 kilogramy papryki
- 20 dekagramów ostrej papryczki
- 200 gramów koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju (ja dałam oliwę z oliwek)
- 1/2 szklanki octu
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 5 liści laurowych
- 1 łyżka soli
- 2-4 ząbki czosnku
Sos paprykowy do słoików – jak zrobić?
- Papryki oczyścić i zemleć drobno w malakserze lub maszynce do mielenia (ostrą paprykę czyścić i mleć w rękawiczkach). Wymieszać z pozostałymi składnikami i gotować 15 minut. Na koniec dodać zmiażdżone ząbki czosnku i gotować kolejne 15 minut. Gorącą pastę nakładać do słoików.
Nie trzeba pasteryzować.
SOS PAPRYKOWY DO SŁOIKÓW – dodatkowe informacje
Po wystygnięciu sos paprykowy gęstnieje.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sos musztardowo-cebulowy
Następny przepis: Sos pieczarkowo porowy