SOS PAPRYKOWY DO SŁOIKÓW

SOS PAPRYKOWY DO SŁOIKÓW

Ptaszki czwierkają, liście na drzewach szumiają, a my pora porządków w domu i przygotowań na zimę. Jednym z nich jest zakręcanie warzyw i owoców do słoików, które z pewnością przydadzą się w chłodniejsze, zimowe dni. Sos paprykowy do słoików to jeden z tych przepisów, który warto mieć w swoim katalogu. To pyszny, domowy dodatek do dań, który będzie równie dobrze smakował zarówno teraz, jak i za kilka miesięcy. Zrób zapasy na zimę i ciesz się smakiem świeżych warzyw nawet podczas mroźnej aury! Do przygotowania sosu paprykowego do słoików potrzebujesz…

Składniki:

  • 3 kilogramy papryki
  • 20 dekagramów ostrej papryczki
  • 200 gramów koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju (ja dałam oliwę z oliwek)
  • 1/2 szklanki octu
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • 1 łyżka soli
  • 2-4 ząbki czosnku

Sos paprykowy do słoików – jak zrobić?

  1. Papryki oczyścić i zemleć drobno w malakserze lub maszynce do mielenia (ostrą paprykę czyścić i mleć w rękawiczkach). Wymieszać z pozostałymi składnikami i gotować 15 minut. Na koniec dodać zmiażdżone ząbki czosnku i gotować kolejne 15 minut. Gorącą pastę nakładać do słoików.
    Nie trzeba pasteryzować.

SOS PAPRYKOWY DO SŁOIKÓW – dodatkowe informacje

Po wystygnięciu sos paprykowy gęstnieje.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sos musztardowo-cebulowy
Następny przepis: Sos pieczarkowo porowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode