SOS OGÓRKOWY
Chcielibyście państwo odkryć sekret kulinarnego doskonaństwa? Sos ogórkowy to klasyka smaku, którą pokochacie nie tylko do ryby. Nasza propozycja to sos ogórkowy na ciepło – idealny do ciepłych przystawek czy dania głównego. Smak kiszonych ogórków, które są bazą naszego sosu, wprowadzi nutę świeżości i zachwyci wszystkich, niezależnie od okazji. Czy jest coś lepszego niż domowe, gęste, aromatyczne sosy do naszych ulubionych potraw? Zapraszamy do odkrywania praktycznych kulinarnych inspiracji razem z nami! Ta propozycja z pewnością nie pozwoli waszej rodzinie jeść na sucho.
admin
Składniki:
- 5 średnich kiszonych ogórków
- 3 łyżki zalewy w której kisiły się ogórki
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki mąki
- śmietana 18% (mała)
- 1 ząbek czosnku
- 1 liść laurowy
- 5 ziarenek angielskiego ziela
- sól, pieprz, jarzynka
Sos ogórkowy – jak zrobić?
- Do rondelka włożyć czosnek, liść laurowy i angielskie ziele. Napełnić do połowy wodą, lekko posolić. Ogórki ze skórką zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać, gdy woda zacznie wrzeć. Wlać zalewę z ogórków. Gotować około 5 minut. Mąkę rozrobić z zimną wodą i śmietaną. Dolać do rondelka. Dodać masło i wrzucić przyprawy. Sos gotować przez chwilę od czasu do czasu mieszając, aby nie powstały grudki.
SOS OGÓRKOWY – DODATKOWE INFORMACJE
Jeśli ktoś woli, to może zastąpić śmietanę jogurtem naturalnym.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sos musztardowo-cebulowy
Następny przepis: Sos pieczarkowo porowy