Sos musztardowo-cebulowy
Przedstawiam przepis na sos musztardowo-cebulowy, który wyjątkowo pasuje do dań mięsnych i grillowych. Ten kremowy i pikantny dodatek to prawdziwy hit kuchni amerykańskiej. Uwodzi swoim intensywnym smakiem, który zdecydowanie wzbogaci Twoje danie. Oryginalna mieszanka musztardy, czerwonej cebuli, czosnku i innych składników tworzy niepowtarzalne połączenie, które po prostu musisz spróbować. To prawdziwy przysmak, który łączy w sobie moc musztardy i delikatną słodycz cebuli. Ten sos jest również doskonałym dodatkiem do przekąsek, który z pewnością zachwyci Twoich gości. Przygotuj się na eksplozję smaku, którą przyniesie ten sos musztardowo-cebulowy.
admin
Składniki:
- 5 cebul
- 3 łyżeczki musztardy miodowej
- 0,7 l ciepłego bulionu drobiowego (może być z kostki)
- 4 łyżki masła
- 2,5 łyżki mąki
- sól i pieprz do smaku
Sos musztardowo-cebulowy – jak zrobić?
-
1.
Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, aż ładnie się zrumieni. -
2.
Gdy cebulka będzie złocista zalewamy ją bulionem i dodajemy musztardę. Dusimy pod przykryciem około 5 minut na wolnym ogniu. -
3.
Przygotowujemy zasmażkę: masło roztapiamy na patelni, wrzucamy mąkę i energicznie mieszamy aż połączy się z masłem. Zasmażkę stopniowo i energicznie mieszając wlewamy do sosu. Sos zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem według uznania, chwilkę dusimy by smaki się połączyły i podajemy jeszcze ciepły.
Sos musztardowo-cebulowy – dodatkowe informacje
Tak przygotowany sos jest świetnym dodatkiem do mięs, makaronu, kaszy, czy ziemniaków.