SOS MIĘTOWO-CYTRYNOWY
Sos miętowo-cytrynowy to idealny dodatek do wielu dań rybnych, dodający świeżości oraz niepowtarzalnego smaku. Jest on doskonały szczególnie latem, kiedy niepozorna mięta kwitnie w pełni. Zniewalający aromat mięty doskonale komponuje się z cytrynową nutą, nadając potrawie lekkości i orzeźwienia. Ten sos to połączenie prostoty i wyrafinowanego smaku – delikatny, lecz jednocześnie pełen aromatu. Wydobędzie on z ryby to, co najlepsze, jednocześnie podkreślając jej delikatny smak. Sos miętowo-cytrynowy jest także doskonałym sposobem na wykorzystanie świeżej mięty z własnego ogródka.
admin
Składniki:
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- Pół szklanki mleka
- 1 szklanka śmietany 18% (z kartonika)
- Pęczek mięty
- Skórka i sok z jednej cytryny
- Przyprawa uniwersalna warzywna do smaku
Sos miętowo-cytrynowy – jak zrobić?
- WYKONANIE: Z masła, mąki i mleka wykonujemy beszamel. Gdy zacznie wrzeć, dodajemy śmietankę i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy bardzo drobno posiekaną miętę oraz skórkę z cytryny i ponownie mieszamy sos. Gotowy sos podajemy z rybą – smakuje wybornie.
SOS MIĘTOWO-CYTRYNOWY – Dodatkowe informacje
SOS miętowy do ryby podajemy na gorąco.