SOS MIĘTOWO-CYTRYNOWY

SOS MIĘTOWO-CYTRYNOWY

Sos miętowo-cytrynowy to idealny dodatek do wielu dań rybnych, dodający świeżości oraz niepowtarzalnego smaku. Jest on doskonały szczególnie latem, kiedy niepozorna mięta kwitnie w pełni. Zniewalający aromat mięty doskonale komponuje się z cytrynową nutą, nadając potrawie lekkości i orzeźwienia. Ten sos to połączenie prostoty i wyrafinowanego smaku – delikatny, lecz jednocześnie pełen aromatu. Wydobędzie on z ryby to, co najlepsze, jednocześnie podkreślając jej delikatny smak. Sos miętowo-cytrynowy jest także doskonałym sposobem na wykorzystanie świeżej mięty z własnego ogródka.

Składniki:

  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • Pół szklanki mleka
  • 1 szklanka śmietany 18% (z kartonika)
  • Pęczek mięty
  • Skórka i sok z jednej cytryny
  • Przyprawa uniwersalna warzywna do smaku

Sos miętowo-cytrynowy – jak zrobić?

  1. WYKONANIE: Z masła, mąki i mleka wykonujemy beszamel. Gdy zacznie wrzeć, dodajemy śmietankę i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy bardzo drobno posiekaną miętę oraz skórkę z cytryny i ponownie mieszamy sos. Gotowy sos podajemy z rybą – smakuje wybornie.

SOS MIĘTOWO-CYTRYNOWY – Dodatkowe informacje

SOS miętowy do ryby podajemy na gorąco.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sos malinowy do sałatek
Następny przepis: Sos myśliwski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode