Sos mięsny z domowym makaronem

Sos mięsny z domowym makaronem

Przygotowanie sosu mięsnego z domowym makaronem to zajęcie, które bez dwóch zdań, dostarczy Ci wielkiej dawki radości prawdziwego kulinarnego mistrza. To kåzestwo wytwarzane w warunkach domowych, cechujące się niepowtarzalnym smakiem oraz aromatem. Woń duszonego mięsa, domowy makaron, intensywność doboru prawidłowo dobranych przypraw, to wszystko sprawia, że zwykły obiad przekształca się w prawdziwe kulinarny spektakl. Ten przepis to prawdziwa gratka dla miłośników kuchni domowej. Wnosząc na talerz zarówno mięsne smaki jak i domowe nuty makaronu, przepis na sos mięsny z domowym makaronem tworzy idealne połączenie dla wszelkich okazji.

Składniki:

  • sos:
  • 1 kg mięsa wieprzowego
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 3-5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2-3 łyżki oleju
  • 2-3 łyżki mąki
  • 2 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do mięsa wieprzowego
  • papryka słodka mielona
  • makaron:
  • 40 dag mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 8 łyżek ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Sos mięsny z domowym makaronem – jak zrobić?




  1. makaron
  2. 2.
    Mięso pokrój w kostkę wrzuć na rozgrzany olej dodaj pokrojoną cebulę i czosnek. Dodaj listki, ziele, sól, pieprz
    oraz przyprawę. Podsmaż ok. 10 min. Podlej przegotowaną wodą Duś do miękkości. Na koniec dodaj mąkę rozmieszaną z
    wodą i śmietanę. W razie potrzeby dopraw do smaku.

xxxx – dodatkowe informacje

Sos mięsny z domowym makaronem można zrobić z dowolnego rodzaju mięsa. Sos świetnie komponuje się zarówno z ziemniakami, jak i kaszą.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sos malinowy do sałatek
Następny przepis: Sos myśliwski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode