sos marinara do makaronu
Zdecydowanie warto odkryć sekrety domowej kuchni włoskiej zaczynając od klasyki – sosu marinara do makaronu. Ten niezwykle aromatyczny sos, pełen smaku świeżych pomidorów, czosnku i ziół, jest kwintesencją prostoty i doskonałym tłem dla najróżniejszych potraw włoskich. Właśnie to sprawia, że sos marinara stał się jednym z najbardziej uniwersalnych sosów na świecie. Niezależnie od tego, czy stosujesz go jako bazę do spaghetti, lasagne, czy nawet pizzy, ten domowy sos marinara z pewnością podniesie poziom twojego dania. Zaskocz bliskich tym pysznym, aromatycznym i prostym sosem, którego przepis dzielimy się z Tobą poniżej.
admin
Składniki:
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki wina – czerwonego lub białego, półwytrawnego
- puszka pomidorów w puszce
- 1 łyżka świeżej natki pietruszki
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki bazylii (użyłam suszonej)
Sos marinara do makaronu – jak zrobić?
- Cebulę kroimy na małe piórka i smażymy na oliwie z oliwek ok 10 minut. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy jeszcze minutę. Następnie wlewamy wino i dusimy razem przez około 3 minuty. Dodajemy pomidory oraz przyprawy. Bazylię ścieramy pomiędzy dłońmi, aby wytworzyła intensywny zapach i smak. Całość dusimy razem przez około 15 minut.
- Sos można zmielić w blenderze lub po uduszeniu nie poddawać go już żadnym obróbkom. Ja swój sos zmieliłam, ponieważ będzie on tylko dodatkiem do głównego dania.
sos marinara – dodatkowe informacje
sos marinara do makaronu stanowi odrębne danie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: sos kurkowo- śmietanowy
Następny przepis: Sos malinowy do sałatek