sos kurkowo- śmietanowy

sos kurkowo- śmietanowy

Sos kurkowo-śmietanowy to wykwintny dodatek, który z pewnością urozmaici twoje codzienne dania. Nietuzinkowy smak świeżych kurków łączy się z gładkością i aksamitnym smakiem śmietany, tworząc wspaniałą kombinację, która idealnie komponuje się z mięsem, ryżem czy makaronem. Ten przepis na sos kurkowo-śmietanowy to prosty sposób na to, jak przygotować coś specjalnego z zwykłych składników. To doskonały wybór dla miłośników kuchni, którzy chcą dodać odrobinę luksusu do swojego stołu.

Składniki:

  • 200ml śmietany 30%
  • pora
  • pieruszki
  • 250g kurek
  • pieprz
  • sól
  • masło

Sos kurkowo-śmietanowy – jak zrobić?

  1. Podsmażyć kurki, dodać troszkę soli i soku z cytryny, aby się nie sczerniały, i przykryć przykrywką. Dodać po 15 minutach duszenia pokrojony pór i zostawić pod przykrywką na 10 minut. Po tych 10 minutach zdjąć pokrywkę, aby woda wyparowała, a na sam koniec dodać śmietany 30% i pogotować przez 2 minuty. Doprawić pieprzem.

xxxx – dodatkowe informacje

Sos kurkowo-śmietanowy jest pysznym dodatkiem do wielu dań, szczególnie mięs. Jeśli jednak kiedyś zdarzy Ci się przygotować ten sos z gorzkimi kurkami, istnieje prosty sposób, aby złagodzić ich gorycz. Wystarczy dodać do sosu trochę miodu lub cukru, co sprawi, że smak stanie się bardziej wyważony i przyjemny dla podniebienia.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sos Kiełbasiany
Następny przepis: sos marinara do makaronu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode