Sos Kiełbasiany

Sos Kiełbasiany

Jeżeli cenisz proste, ale soczyste i niezwykle smakowite dodatki do potraw, poniższy Sos Kiełbasiany z pewnością wpisze się w Twój gust kulinarny. Jest to przepis charakterystyczny dla wielu kuchni świata, ukochany za swoją prostotę i wielowymiarowość. Sos kiełbasiany to idealne połączenie delikatnej kiełbasy z wyrazistymi przyprawami i innymi składnikami. Bez względu na to, czy jesteś miłośnikiem kuchni tradycyjnej, czy nowoczesnej, ten sos z pewnością posmakuje Tobie i Twoim bliskim. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięs, makaronów, czy pieczywa. Przygotuj się na niepowtarzalną ucztę smaków!

Składniki:

  • 0,5 kg kiełbasy (użyłem podwawelskiej, ponieważ idealnie pasuje do tego dania)
  • 1 mała cebulka
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku (słodka)
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 3-4 łyżki mąki (można użyć mniej lub więcej, w zależności od preferencji i pożądanego gęstego sosu)
  • 3 łyżki margaryny
  • sól, pieprz (według uznania)

Sos kiełbasiany – jak zrobić?

  1. Kiełbasę myjemy, wycieramy ręcznikiem papierowym i kroimy na plastry o grubości 1-2cm a potem jeszcze na pół.
  2. Cebule siekamy drobniutko. W rondlu rozpuszczamy margarynę i wrzucamy kiełbaskę wraz z posiekaną cebulką. Posypujemy papryką, czosnkiem i smażymy mieszając aż cebulka nam się zezłoci a kiełbaska ładnie przypiecze.
  3. Potem całość zalewamy przegotowaną gorącą wodą troszkę ponad stan kiełbaski około 1-1,5 cm. Całość przyprawiamy troszkę solą i pieprzem. Gotujemy wszystko ok. 10-15 minut następnie mieszamy mąkę z wodą i wlewamy do rondla energicznie mieszając, aby nam się kluchy nie porobiły. I sosik gotowy 🙂

Sos Kiełbasiany – dodatkowe informacje

Najlepiej smakuję z tłuczonymi ziemniakami i buraczkami 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sos koperkowy Bożenki ( na cieplo )
Następny przepis: sos kurkowo- śmietanowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode