Sos Kiełbasiany
Jeżeli cenisz proste, ale soczyste i niezwykle smakowite dodatki do potraw, poniższy Sos Kiełbasiany z pewnością wpisze się w Twój gust kulinarny. Jest to przepis charakterystyczny dla wielu kuchni świata, ukochany za swoją prostotę i wielowymiarowość. Sos kiełbasiany to idealne połączenie delikatnej kiełbasy z wyrazistymi przyprawami i innymi składnikami. Bez względu na to, czy jesteś miłośnikiem kuchni tradycyjnej, czy nowoczesnej, ten sos z pewnością posmakuje Tobie i Twoim bliskim. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięs, makaronów, czy pieczywa. Przygotuj się na niepowtarzalną ucztę smaków!
admin
Składniki:
- 0,5 kg kiełbasy (użyłem podwawelskiej, ponieważ idealnie pasuje do tego dania)
- 1 mała cebulka
- 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku (słodka)
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 3-4 łyżki mąki (można użyć mniej lub więcej, w zależności od preferencji i pożądanego gęstego sosu)
- 3 łyżki margaryny
- sól, pieprz (według uznania)
Sos kiełbasiany – jak zrobić?
- Kiełbasę myjemy, wycieramy ręcznikiem papierowym i kroimy na plastry o grubości 1-2cm a potem jeszcze na pół.
- Cebule siekamy drobniutko. W rondlu rozpuszczamy margarynę i wrzucamy kiełbaskę wraz z posiekaną cebulką. Posypujemy papryką, czosnkiem i smażymy mieszając aż cebulka nam się zezłoci a kiełbaska ładnie przypiecze.
- Potem całość zalewamy przegotowaną gorącą wodą troszkę ponad stan kiełbaski około 1-1,5 cm. Całość przyprawiamy troszkę solą i pieprzem. Gotujemy wszystko ok. 10-15 minut następnie mieszamy mąkę z wodą i wlewamy do rondla energicznie mieszając, aby nam się kluchy nie porobiły. I sosik gotowy 🙂
Sos Kiełbasiany – dodatkowe informacje
Najlepiej smakuję z tłuczonymi ziemniakami i buraczkami 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sos koperkowy Bożenki ( na cieplo )
Następny przepis: sos kurkowo- śmietanowy