Sos karmelowy

Sos karmelowy

Czy słodycz karmelu skradła Twoje serce? Jeżeli tak, to ten przepis na domowy sos karmelowy jest dla Ciebie idealny. Obudź swoje kulinaria przy pomocy tych prozaicznych składników, które zamienią się w magiczną miksturę kuszącą swoim bursztynowym kolorem i aksamitnym smakiem. Sos ten jest uniwersalny – wspaniale sprawdzi się jako dodatek do lodów, wypieków, a nawet deserów typu panna cotta. To jest przepis-na-secret-weapon każdego miłośnika deserów. Przygotuj go samodzielnie i odkryj, jak łatwo jest stworzyć coś tak wyjątkowo smacznego w swojej kuchni. Czas na domowy sos karmelowy!

Składniki:

  • 200 ml śmietanki kremowej 42%
  • szklanka cukru muscovado
  • szczypta soli morskiej

Sos karmelowy – jak zrobić?

  1. W rondelku o grubym dnie umieszczamy wszystkie składniki. Podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszamy. Gdy masa się zagotuje wyłączamy ogień. Sos przelewamy do słoiczków. Po wystudzeniu przechowujemy w lodówce.

Słowa kluczowe: domowy sos karmelowy

Sos karmelowy – dodatkowe informacje

Po schłodzeniu domowy sos karmelowy zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji dlatego również nadaje się np. jako smarowidło do kanapek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sos koktajlowy – do krewetek, kurczaka, shoarmy sałatki i grilla
Następny przepis: Sos Kiełbasiany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode