Sos holenderski
Sos holenderski to delikatny sos emulsyjny, który jest klasyką kuchni francuskiej. Jego aksamitna konsystencja i delikatny smak doskonale komponują się z takimi daniami jak jajka benedyktyńskie, ryby czy warzywa. Chociaż mogłoby się wydawać, że jego przygotowanie jest skomplikowane, rzeczywistość jest zgoła inna. Dzięki naszemu przepisowi krok po kroku, przygotujesz go bez problemów w swojej kuchni. Zaledwie kilka składników, chwila czasu i sos holenderski gotowy! Daj się oczarować jego niepowtarzalnym smakiem i zaskocz swoich gości domową wersją tego klasycznego sosu. Zakochaj się w sosie holenderskim na nowo!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 żółtka
- 100 g masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
Sos holenderski – jak zrobić?
- W garnuszku topimy masło.
- Roztrzepane rózgą żółtka umieszczamy w miseczce a tę w większym garnku z delikatnie gotującą się wodą (sos przygotowujemy w kąpieli wodnej). Dodajemy sok z cytryny i musztardę, mieszamy.
- Cały czas mieszając żółtka rózgą, wlewamy masło cienką strużką.
- Kiedy masło zmiesza się z żółtkami do powstania gładkiej, aksamitnej konsystencji, sos holenderski jest gotowy. Powinien zgęstnieć po dodaniu masła. Jeśli będzie zbyt rzadki, można rozrzedzić go małą ilością octu winnego. Sos możemy doprawić solą, czarnym pieprzem lub pieprzem cayenne.
Porady – dodatkowe informacje o sosie holenderskim
Podany przepis to podstawowy przepis na sos holenderski. Można go wzbogacić o różne dodatki smakowe, w zależności od tego, z czym planujemy go podać. W tym wypadku zamieniamy sok z cytryny na ocet winny, który przed przygotowaniem sosu gotujemy z przyprawami (np. ziele angielskie, liść laurowy, ziarna pieprzu) do zredukowania do 1 łyżki płynu. Kiedy baza wystygnie, sos holenderski przygotowujemy według powyższego przepisu z wykorzystaniem bazy octowej zamiast soku z cytryny.
Kluczem do sukcesu, jeśli chodzi o sos holenderski, jest to, by był on aksamitny i delikatny, o konsystencji majonezu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sos grzybowo-śmietanowy z czerwonych kozaków
Następny przepis: SOS JABŁKOWY DO MIĘSA