Sos feta – do grillowanych mięs i warzyw
Zadziwiająco kremowy i pełen smaku, sos z fety jest doskonałym dodatkiem do grillowanych mięs i warzyw. Jego lekko pikantne i orzeźwiające nuty dodadzą pikanterii każdemu potrawie, podczas gdy bogactwo białego sera sprawi, że będzie on kusząco wyglądać. W dodatku jest niezwykle prosty w przygotowaniu, dzięki czemu jest idealny na szybkie spotkanie na świeżym powietrzu. Bez względu na to, jakie warzywa lub mięso grillujesz, ten sos z fety z pewnością podkreśli ich smak. Przygotuj się na kulinarne doświadczenie, które z pewnością przekroczy twoje oczekiwania.
admin
Składniki:
- 1 kostka sera feta
- 1 duży jogurt grecki
- sok z połowy cytryny
- 1 duży pęczek bazylii
- 1 pęczek szczypiorku
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki świeżo zmielonego, czarnego pieprzu
Sos feta – do grillowanych mięs i warzyw – jak zrobić?
- Fetę miksujemy z jogurtem greckim oraz sokiem z cytryny. Dodajemy starte ząbki czosnku, drobno posiekaną bazylię oraz szczypiorek i dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem.
- Podajemy schłodzony, świetnie się komponuje zarówno z pieczoną karkówką jak i papryką. Nadmiar sosu można przechowywać w szklanym słoiczku około 2 – 3 dni w lodówce.
Sos feta – dodatkowe informacje
Zamiast bazylii można użyć dowolne inne, ulubione zioło np. oregano.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sos do pizzy ze świeżych pomidorów
Następny przepis: Sos grzybowy z grzybów mrożonych