Sos feta - do grillowanych mięs i warzyw

Sos feta – do grillowanych mięs i warzyw

Zadziwiająco kremowy i pełen smaku, sos z fety jest doskonałym dodatkiem do grillowanych mięs i warzyw. Jego lekko pikantne i orzeźwiające nuty dodadzą pikanterii każdemu potrawie, podczas gdy bogactwo białego sera sprawi, że będzie on kusząco wyglądać. W dodatku jest niezwykle prosty w przygotowaniu, dzięki czemu jest idealny na szybkie spotkanie na świeżym powietrzu. Bez względu na to, jakie warzywa lub mięso grillujesz, ten sos z fety z pewnością podkreśli ich smak. Przygotuj się na kulinarne doświadczenie, które z pewnością przekroczy twoje oczekiwania.

Składniki:

  • 1 kostka sera feta
  • 1 duży jogurt grecki
  • sok z połowy cytryny
  • 1 duży pęczek bazylii
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki świeżo zmielonego, czarnego pieprzu

Sos feta – do grillowanych mięs i warzyw – jak zrobić?

  1. Fetę miksujemy z jogurtem greckim oraz sokiem z cytryny. Dodajemy starte ząbki czosnku, drobno posiekaną bazylię oraz szczypiorek i dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem.
  2. Podajemy schłodzony, świetnie się komponuje zarówno z pieczoną karkówką jak i papryką. Nadmiar sosu można przechowywać w szklanym słoiczku około 2 – 3 dni w lodówce.

Sos feta – dodatkowe informacje

Zamiast bazylii można użyć dowolne inne, ulubione zioło np. oregano.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sos do pizzy ze świeżych pomidorów
Następny przepis: Sos grzybowy z grzybów mrożonych

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode