Sos do klusek śląskich

Sos do klusek śląskich

Zapraszamy na tradycyjne danie kuchni śląskiej – kluski śląskie podane z wyśmienitym sosem. Nasz szybki sos do klusek śląskich to błyskawiczny sposób na przepyszne, domowe jedzenie. Przygotowany tylko z najświeższych składników, sos ten dodaje kluskom śląskim niezrównanej, głębokiej smakowitości. Aromatyczny, sycący i niczym niepowtarzalny, sos ten idealnie komponuje się z delikatnym charakterem klusek śląskich, tworząc danie, które zadowoli podniebienia najbardziej wymagających smakoszy. Serwuj kluski śląskie z naszym sosem podczas rodzinnych obiadów czy uroczystych kolacji – to danie na każdą okazję.

Składniki:

  • mąka pszenna
  • mieso wołowe (lub inne mięso)
  • papryka ostra w proszku
  • papryka słodka w proszku
  • bazylia suszona
  • pietruszka suszona
  • czosnek
  • cebula
  • olej
  • woda
  • woda z mąką do zgęszczenia
  • przyprawa uniwersalna
  • pieprz ziołowy
  • koncentrat
  • śmietana kremówka 12%
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie

Sos do klusek śląskich – jak zrobić?

  1. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę (1 sztukę) i czosnek (4 ząbki). Dodajemy pół kg mięsa i smażymy aż się zrumieni.
    Podlewamy wodą, dodajemy bazylie, pietruszkę, paprykę słodką (dużo) oraz paprykę ostrą, liście laurowe i ziele angielskie.
    Dusimy pod przykryciem.
  2. Gdy mięso będzie miękkie, dodajemy kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego, przyprawę uniwersalną oraz pieprz ziołowy.
    Zageszczamy sos mąką z wodą.
    Na koniec dodajemy śmietanę.

Smacznego!

Słowa kluczowe: szybki sos do klusek śląskich

Sos do klusek śląskich – dodatkowe informacje

Podajemy z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą:)


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sos czosnkowy z pietruszką
Następny przepis: Sos do makaronu do słoików na zimę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode