Sos curry
Sos curry to klasyk kuchni orientalnej, który zdobył popularność na całym świecie. Jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw, ale szczególnie dobrze zna go każdy miłośnik frytek. Wytrawna i jednocześnie delikatnie pikantna mieszanka przypraw w sos curry dodaje frytkom niepowtarzalnego, egzotycznego smaku, który na długo zapada w pamięć. Sos curry do frytek to połączenie zarówno tradycji, jak i nowoczesności, które sprawi, że Twoje frytki staną się prawdziwą kulinarną podróżą. Ten przepis pomoże Ci przygotować sos curry w domu, z łatwo dostępnych składników. Niezależnie od okazji, sos curry zawsze wprowadzi orientalny smak do Twojego domu.
admin
Składniki:
- 6 łyżek majonezu
- 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego np. typu bałkańskiego
- 1 żółtko z jajka ugotowanego na twardo
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- 1 mały ząbek czosnku
- imbir mały plasterek
- świeża kurkuma
- mała papryczka chili
- sól, pieprz
- pół cytryny
Sos curry – jak zrobić?
- Żółtko rozcieramy łyżką, ścieramy na tarce ząbek czosnku, 2 otarcia na tarce kłącza kurkumy (żeby dała kolor, za dużo daje ziemisty posmak); imbir – mieszamy, dodajemy majonez, jogurt naturalny, przyprawy curry, drobno pokrojoną chili, kilka kropel soku z cytryny, sól i pieprz – mieszamy by połączyć wszystkie składniki w jednorodną masę.
Sos curry – dodatkowe informacje
Jeżeli przygotowujemy większą porcję sosu curry do frytek, to łatwiej przetrzeć żółtka przez sitko. Należy pamiętać, że świeże kłącze kurkumy mocno barwi palce i paznokcie, dlatego lepiej założyć rękawiczki.