Sos curry

Sos curry

Sos curry to klasyk kuchni orientalnej, który zdobył popularność na całym świecie. Jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw, ale szczególnie dobrze zna go każdy miłośnik frytek. Wytrawna i jednocześnie delikatnie pikantna mieszanka przypraw w sos curry dodaje frytkom niepowtarzalnego, egzotycznego smaku, który na długo zapada w pamięć. Sos curry do frytek to połączenie zarówno tradycji, jak i nowoczesności, które sprawi, że Twoje frytki staną się prawdziwą kulinarną podróżą. Ten przepis pomoże Ci przygotować sos curry w domu, z łatwo dostępnych składników. Niezależnie od okazji, sos curry zawsze wprowadzi orientalny smak do Twojego domu.

Składniki:

  • 6 łyżek majonezu
  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego np. typu bałkańskiego
  • 1 żółtko z jajka ugotowanego na twardo
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1 mały ząbek czosnku
  • imbir mały plasterek
  • świeża kurkuma
  • mała papryczka chili
  • sól, pieprz
  • pół cytryny

Sos curry – jak zrobić?

  1. Żółtko rozcieramy łyżką, ścieramy na tarce ząbek czosnku, 2 otarcia na tarce kłącza kurkumy (żeby dała kolor, za dużo daje ziemisty posmak); imbir – mieszamy, dodajemy majonez, jogurt naturalny, przyprawy curry, drobno pokrojoną chili, kilka kropel soku z cytryny, sól i pieprz – mieszamy by połączyć wszystkie składniki w jednorodną masę.

Sos curry – dodatkowe informacje

Jeżeli przygotowujemy większą porcję sosu curry do frytek, to łatwiej przetrzeć żółtka przez sitko. Należy pamiętać, że świeże kłącze kurkumy mocno barwi palce i paznokcie, dlatego lepiej założyć rękawiczki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sos chrzanowy
Następny przepis: sos czekoladowy do mięs

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode