Sos beszamelowy

Sos beszamelowy

Sos beszamelowy to podstawa wielu dan z całego świata, o subtelnym smaku i kremowej konsystencji. Jest jednym z podstawowych sosów francuskiej kuchni, ale jest także nieodłącznym elementem kuchni włoskiej, hiszpańskiej i wielu innych. Sos ten, mimo że nieco skomplikowany w wykonaniu, jest warty poświęconego na niego czasu. Biorąc pod uwagę, że jest to sos dietetyczny, warto znać przepis na beszamel i umieć go szybko przygotować na różne okazje. Mimo że gotowy sos beszamelowy dostępny jest w sklepach, ten przygotowany własnoręcznie zdecydowanie przewyższa go swoim bogatym smakiem.

Składniki:

  • – cztery łyżki masła
  • – cztery łyżki mąki
  • – ok 400 ml zimnego(!) mleka

Sos beszamelowy – jak zrobić?

  1. W rondelku rozpuszczamy masło a następnie dodajemy mąkę. Mieszamy aż oba składniki się połączą.
  2. Dodajemy porcjami zimne (to ważne) mleko i za każdym razem mieszamy.
  3. Gotowy sos powinien mieć gładką, bez grudek konsystencję gęstej śmietany (18% tak bym porównała).

Słowa kluczowe: co to jest sos beszamelowy, dietetyczny sos beszamelowy, szybki sos beszamelowy, sos beszamel przepis, sos beszamelowy gotowy, jak sie robi sos beszamelowy, przepis na sos beszamelowy, jak zrobić sos beszamelowy, sos beszamel, sos beszamelowy przepis

Porady – Dodatkowe informacje

Sos beszamelowy to pyszna i uniwersalna baza, którą możemy wykorzystać do przygotowania wielu dań. Jest idealnym „spoiwem” w lasagni oraz innych zapiekankach. Czym dokładnie jest sos beszamelowy i jak go zrobić? Oto szybki przepis na ten dietetyczny sos beszamelowy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sos aioli
Następny przepis: sos biały (beszamel)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode