Sos aioli

Sos aioli

Przygotuj się na eksplozję smaków z naszym przepisem na sos aioli! Ten śródziemnomorski klasyk to idealne uzupełnienie do wielu dań, a także świetny dip do przekąsek. Majonez, świeży czosnek, cytryna i oliwa z oliwek to główne składniki, które tworzą wyjątkową konsystencję i smak sosu. Ta wersja sosu aioli jest bardzo aromatyczna, nieco pikantna i idealnie kremowa. Przyjemnie ostre nuty czosnkowe idealnie komponują się z delikatną słodyczą majonezu i kwasowością soczystych cytryn. Właśnie taka kompozycja smaków sprawia, że sos aioli jest tak ceniony na całym świecie. Przekonaj się o tym sam!

Składniki:

  • 10 ząbków czosnku
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • 2 żółtka
  • szklanka oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • czarny pieprz

Sos aioli – jak zrobić?

  1. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, wymieszać z solą i dokładnie ubić z żółtkami. Stale ubijając, wlewać cienkim strumykiem oliwę. Na koniec ubić z sokiem z cytryny i przyprawić pieprzem.

Ta wersja unikalnego tekstu przedstawia sposób przygotowania sosu aioli. Sos aioli jest bardzo popularnym dodatkiem kulinarznym i może być używany w wielu przepisach. Aby przygotować sos aioli, należy obrać czosnek i przecisnąć go przez praskę. Następnie trzeba go wymieszać z solą i dokładnie ubić z żółtkami. Podczas ubijania, należy cienkim strumykiem wlewać oliwę. Na koniec sos należy ubić z sokiem z cytryny i przyprawić pieprzem. To proste i smaczne danie, które można wykorzystać w wielu potrawach. Ponieważ sos aioli jest bardzo popularny, istnieją różne przepisy na jego przygotowanie. Jeśli poszukujesz różnych przepisów na sos aioli, z pewnością znajdziesz wiele inspirujących opcji.

Sos aioli – dodatkowe informacje

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sorbetowe lody wiśniowe z bananami
Następny przepis: Sos beszamelowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode