Sos aioli
Przygotuj się na eksplozję smaków z naszym przepisem na sos aioli! Ten śródziemnomorski klasyk to idealne uzupełnienie do wielu dań, a także świetny dip do przekąsek. Majonez, świeży czosnek, cytryna i oliwa z oliwek to główne składniki, które tworzą wyjątkową konsystencję i smak sosu. Ta wersja sosu aioli jest bardzo aromatyczna, nieco pikantna i idealnie kremowa. Przyjemnie ostre nuty czosnkowe idealnie komponują się z delikatną słodyczą majonezu i kwasowością soczystych cytryn. Właśnie taka kompozycja smaków sprawia, że sos aioli jest tak ceniony na całym świecie. Przekonaj się o tym sam!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 10 ząbków czosnku
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
- 2 żółtka
- szklanka oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- czarny pieprz
Sos aioli – jak zrobić?
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, wymieszać z solą i dokładnie ubić z żółtkami. Stale ubijając, wlewać cienkim strumykiem oliwę. Na koniec ubić z sokiem z cytryny i przyprawić pieprzem.
Ta wersja unikalnego tekstu przedstawia sposób przygotowania sosu aioli. Sos aioli jest bardzo popularnym dodatkiem kulinarznym i może być używany w wielu przepisach. Aby przygotować sos aioli, należy obrać czosnek i przecisnąć go przez praskę. Następnie trzeba go wymieszać z solą i dokładnie ubić z żółtkami. Podczas ubijania, należy cienkim strumykiem wlewać oliwę. Na koniec sos należy ubić z sokiem z cytryny i przyprawić pieprzem. To proste i smaczne danie, które można wykorzystać w wielu potrawach. Ponieważ sos aioli jest bardzo popularny, istnieją różne przepisy na jego przygotowanie. Jeśli poszukujesz różnych przepisów na sos aioli, z pewnością znajdziesz wiele inspirujących opcji.
Sos aioli – dodatkowe informacje
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sorbetowe lody wiśniowe z bananami
Następny przepis: Sos beszamelowy