Sorbetowe lody wiśniowe z bananami

Sorbetowe lody wiśniowe z bananami

Czy można sobie wyobrazić coś bardziej orzeźwiającego na gorący, letni dzień niż delikatne, domowe lody sorbetowe? Ten przepis łączy wspaniałe smaki wiśni i banana w jednym deserze, który jest nie tylko smaczny, ale też zdrowszy niż tradycyjne lody. Nasze sorbetowe lody wiśniowe z bananami to idealne rozwiązanie na upalne dni, które z powodzeniem można przyrządzić we własnej kuchni. Różne tekstury i smaki tych owoców świetnie ze sobą współgrają, tworząc wyjątkowe połączenie. Lubisz przygody kulinarne? Śmiało przystąp do wykonania tego przepisu!

Składniki:

  • 1 kilogram wiśni
  • 2 banany
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka miodu

Przepis na sorbetowe lody wiśniowe z bananami – jak zrobić?

  1. Sorbetowe lody wiśniowe

    1. Wiśnie wydrylować i zasypać cukrem. Gdy puszczą sok włożyć do rondelka i podgrzać. Pogotować chwilę, aż owoce stracą surowy smak, ale będą jędrne, a cukier się rozpuści. Ostudzić. Banany obrać ze skórki, pokroić na plasterki. Wiśnie (razem z sokiem) i banany rozdrobnić na gładki mus blenderem. Ewentualnie dosłodzić miodem.

  2. Sorbetowe lody wiśniowe

    2. Owocowy mus rozlać do pojemników do mrożenia lodów, włożyć patyczki i wstawić do zamrażarki na około 4 godziny. Lody wyjmujemy z zamrażarki ok 10 – 15 minut przed podaniem, wtedy ładnie wychodzą z foremki. Smacznego.

Słowa kluczowe:

przepis na lody sorbetowe, lody sorbetowe przepisy, jak zrobić lody sorbetowe

Porady – Dodatkowe informacje

Takie lody sorbetowe wiśniowe z bananami możemy przygotować w zwykłym pojemniku, ja mieszałam je, gdy zaczynały gęstnieć dwa razy w odstępach ok.godziny. Ilość cukru zależy od smaku wiśni, jednak gdy lody zamarzną są słodsze niż przed zamrożeniem. Dlatego z cukrem ostrożnie. Użyłam foremek do lodów o pojemności 130 ml każda.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sorbet z mrożonych truskawek
Następny przepis: Sos aioli

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode