Sorbetowe lody wiśniowe z bananami
Składniki:
- 1 kilogram wiśni
- 2 banany
- 2 łyżki cukru
- łyżka miodu
Przepis na sorbetowe lody wiśniowe z bananami – jak zrobić?
-
1. Wiśnie wydrylować i zasypać cukrem. Gdy puszczą sok włożyć do rondelka i podgrzać. Pogotować chwilę, aż owoce stracą surowy smak, ale będą jędrne, a cukier się rozpuści. Ostudzić. Banany obrać ze skórki, pokroić na plasterki. Wiśnie (razem z sokiem) i banany rozdrobnić na gładki mus blenderem. Ewentualnie dosłodzić miodem.
-
2. Owocowy mus rozlać do pojemników do mrożenia lodów, włożyć patyczki i wstawić do zamrażarki na około 4 godziny. Lody wyjmujemy z zamrażarki ok 10 – 15 minut przed podaniem, wtedy ładnie wychodzą z foremki. Smacznego.
Słowa kluczowe:
przepis na lody sorbetowe, lody sorbetowe przepisy, jak zrobić lody sorbetowe
Porady – Dodatkowe informacje
Takie lody sorbetowe wiśniowe z bananami możemy przygotować w zwykłym pojemniku, ja mieszałam je, gdy zaczynały gęstnieć dwa razy w odstępach ok.godziny. Ilość cukru zależy od smaku wiśni, jednak gdy lody zamarzną są słodsze niż przed zamrożeniem. Dlatego z cukrem ostrożnie. Użyłam foremek do lodów o pojemności 130 ml każda.