Soljanka ze wschodu rodem

Soljanka ze wschodu rodem

Zanurz się w bogate smaki klasycznej soljanki, tradycyjnej zupy pochodzącej z wschodu. Jego niepowtarzalny smak wywodzi się od unikalnej mieszanki wyselekcjonowanych składników, które razem tworzą prawdziwą ucztę dla podniebienia. Soljanka to zupa gotowana na wolnym ogniu, pełna różnych mięs, warzyw oraz przypraw, które nadają jej głęboki, satysfakcjonujący aromat. To potrawa, która łączy w sobie wszystko, co najlepsze w kuchni wschodniej. Poczuj na języku harmonię smaków i doświadczyj prawdziwej symfonii dla zmysłów. Przygotuj soljankę i przenieś na swój stół kawałek wschodniej tradycji.

Składniki:

  • pół kilograma mięsa z karkówki
  • 10 dekagramów dobrej wiejskiej kiełbasy
  • 2 duże cebule
  • 2 ziemniaki
  • 3 – 4 duże kiszone ogórki
  • kilka ząbków czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 pomidor i przecier pomidorowy
  • sól
  • pieprz
  • listek bobkowy
  • ziele angielskie
  • 2 łyżki masła
  • oliwki
  • śmietana
  • plasterki cytryny

Soljanka ze wschodu rodem – jak zrobić?

  1. Gotujemy bulion. Do garnka wrzucamy karkówkę pokrojoną na kilka części, 2 marchewki, cebulę, listek bobkowy, ziele angielskie, zalewamy 2 litrami wody, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po przecedzeniu ugotowanego bulionu ostudzone mięso kroimy w paseczki. Na maśle podsmażamy cebulę, wrzucamy do bulionu. Oddzielnie podsmażamy kiełbasę pokrojoną w paseczki i czosnek, dodajemy do bulionu. Potem podsmażone na maśle ogórki kiszone. Kiedy ogórki zmiękną, wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę i pokrojoną karkówkę a także pokrojonego w kostkę pomidora. Gotujemy a sprawdzając smak uważamy, żeby ziemniaki się nie rozgotowały. Dosmaczamy solą i pieprzem oraz przecierem pomidorowym i wodą z ogórków, wrzucamy przekrojone na pół oliwki. Zupa gotuje się około pół godziny, trzeba jednak doliczyć czas przygotowania bulionu. Podajemy z dużym kleksem kwaśnej śmietany, plasterkami cytryny.

Soljanka ze wschodu rodem – dodatkowe informacje

Ważny jest wybór mięsa – w soljance można łączyć wieprzowinę z wołowiną. Im lepszy bulion użyjesz, tym zupa będzie smaczniejsza.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sola w zalewie octowej
Następny przepis: Solianka-słowiańska zupa gulaszowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode