Sok z wiśni na zimę
Z zasobów lata warto skorzystać i przygotować przepyszny sok z wiśni na zimę. Ten klasyczny, domowy przepis to cudowne połączenie smaku i zdrowia. Wiśnie, będące wspaniałym źródłem witamin, spowalniają proces starzenia się skóry, a przede wszystkim doskonale smakują. Samodzielnie przyrządzony sok z wiśni to gwarancja braku sztucznych dodatków i konserwantów. Jednak prostota przygotowania nie oznacza braku wyzwań, musisz bowiem dokonać pasteryzacji soku z wiśni, aby zachować jego wartości przez długie miesiące. To sztuka kulinarna, którą warto opanować, zwłaszcza że pozwoli Ci cieszyć się smakiem lata nawet w środku zimy.
admin
Składniki:
- 1 kilogram wiśni
- 0,7 kilograma cukru
Sok z wiśni na zimę – jak zrobić?
- Wiśnie umyj, osusz oraz wydryluj
- Wrzuć do garnka i cały czas mieszając praż ok 10 minut. Dodaj cukier i 1/3 szklanki wody.
- Gotuj, od czasu do czasu mieszając, do momentu rozpuszczenia cukru i puszczenia soku.
- Sok z wiśni przelej do słoików, pasteryzuj ok 15 min
Słowa kluczowe: pasteryzacja soku z wiśni
Sok z wiśni na zimę – dodatkowe informacje
Wiśnie przełóż do słoików i zapasteryzuj
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sok z selerem naciowym
Następny przepis: Sola w zalewie octowej