Sok z Aronii i aronia w cukrze
Zapewne wielu z nas kojarzy aronie z dzieciństwa – te drobne, ciemne owoce często rosły w naszych ogrodach, a dziś są coraz bardziej doceniane ze względu na swoje zdrowotne właściwości. Przepis na sok z aronii i aronie w cukrze to znakomity sposób na wykorzystanie tej rośliny, zarazem dostarczając organizmowi cennych antyoksydantów. Nawet pozornie proste przygotowanie tych przysmaków skrywa w sobie mnóstwo sm. Sok z aronii to prawdziwa bomba witaminowa na zimę, a aronia zasypana cukrem to aromatyczny dodatek do herbaty. Zachęcamy do odkrycia tych naturalnych skarbów w nowej, pysznej odsłonie.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kg świeżej aronii
- 1 kg białego cukru
- 1/2 szklanki wody
Sok z aronii i aronia w cukrze – jak zrobić?
- Aronię przebrać, oczyścić i opłukać. Podlać wodą i dodać cukier. Mieszać od czasu do czasu. Gotować 40 minut i odstawić na całą noc. Po upływie kilkunastu godzin zagotować wszystko od nowa. Sok zlać przez sitko do wyparzonych słoiczków. Aronie też przełożyć do słoiczków zasypać na przemian cukrem i zakręcamy. Z resztą robimy tak samo. Wszystko pasteryzujemy 5 minut. Słoiczki z aronią stawiamy do góry dnem aż do ostygnięcia.
Słowa kluczowe: aronia w cukrze, aronia zasypana cukrem, sok z aronii na zimę
xxxx – dodatkowe informacje
Tak przygotowany sok z Aronii nie czuć goryczką.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sok z aronii z liśćmi wiśni (na przeziębienie)
Następny przepis: Sok z aronii z dodatkiem liści wiśni i cytryn