Sok wielowarzywny

Sok wielowarzywny

Kolorowy, odżywczy i pełen witamin sok wielowarzywny to doskonały sposób na zdrowy początek dnia. Ten przepis to połączenie różnych warzyw, które nie tylko dodają smaku, ale również dostarczają organizmowi ważnych składników odżywczych. Sok wielowarzywny to prawdziwa bomba witaminowa, która poprawia zdrowie i samopoczucie. Można go przygotować w kilka minut, a efekt z pewnością przekroczy oczekiwania. W porównaniu do sklepowych odpowiedników, domowy sok jest świeższy, smaczniejszy i pozbawiony sztucznych dodatków. Przygotuj go już dziś i przekonaj się, jak smakuje prawdziwa moc warzyw!

Składniki:

  • 2 buraki (opcjonalnie sok buraczany)
  • 3 duże pomidory
  • zielony ogórek
  • 1 duża marchew (albo sok z marchwi)
  • pół jabłka (opcjonalnie sok z jabłek)
  • 1 czerwona papryka
  • 4 łodygi selera naciowego
  • pół małej cebuli
  • woda
  • sól, pieprz
  • zioła: natka pietruszki, bazylia tymianek, koperek
  • jeśli lubimy pikane soki to możemy dodać czosnek albo papryczkę chilli

Sok wielowarzywny – jak zrobić?

  1. Buraki obieramy i gotujemy. Ugotowane kroimy w kostkę. Paprykę i cebulę pieczemy w piekarniku w 220 stopniach aż pomarszczy się skórka. Po upieczeniu obieramy paprykę ją ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę.
  2. Pomidory parzymy, obieramy ze skóry i kroimy na niewielkie kawałki. Seler naciowy także drobniej kroimy. Marchewkę szorujemy pod bieżącą wodą, odcinamy ogonki i kroimy w kosteczkę. Jabłko obieramy i kroimy na mniejsze części.
  3. Ogórek obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera dosypujemy umytą i posiekaną natkę pietruszki,bazylię, koperek, tymianek dolewamy odrobinę wody i miksujemy na jednolitą masę.
  4. Jeśli sok jest dla nas za gęsty możemy przelać przez sito i dodać więcej wody. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowany sok wkładamy do lodówki, ponieważ najlepiej smakuje schłodzony!

Sok wielowarzywny – dodatkowe informacje

Jeśli lubimy pikantne soki to możemy doprawić papryką chilli albo czosnkiem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sok wieloowocowy
Następny przepis: Sok z Aronii i aronia w cukrze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode