sok pigwowy
Zapewne niejeden z nas pamięta smak domowego soku pigwowego z dzieciństwa. Sok ten to prawdziwa bomba witaminowa, idealna na chłodne, jesienne wieczory. Sok pigwowy, to nie tylko wyjątkowy smak, ale również mnóstwo korzyści dla naszego zdrowia. Pigwa to bogactwo witaminy C, która wspomaga naszą odporność. Ten domowy przepis pozwala zachować wszystkie wartości odżywcze pigwy. Dzięki niemu, można cieszyć się smakiem pigwy przez długi czas. Jest prosty i szybki, nie wymaga używania specjalistycznego sprzętu. Z pewnością pokochają go wszyscy miłośnicy domowych przetworów.
admin
Składniki:
- Około 2-3 kg pigwowca
- 2-3 kg cukru (około 1kg cukru na 1kg owoców)
Sok pigwowy – jak zrobić?
- Owoce myjemy i osuszamy.
- Przygotowane owoce kroimy na ćwiartki i wydrążamy gniazda nasienne.
- Tak przygotowane owoce przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Przykrywamy lnianą lub bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 2-3 dni, aby owoce puściły sok.
- Następnie przecedzamy przez sito powstały sok i go zagotowujemy. Jeśli po zagotowaniu sok wydaje się nam za mało słodki można dodać więcej cukru. Tak przygotowany sok przelewamy do wysterylizowanych butelek. Sok najlepiej przechowywać w spiżarni lub w piwnicy.
Sok pigwowy.
Pigwowy – dodatkowe informacje
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/dzem-pigwowy> owoce pozostałe od soku można przerobić na pyszny i aromatyczny dżem