Sodziaki
Składniki:
- -1 kubek jogurtu naturalnego (370 g)
- -3 szklanki mąki + 1 łyżka
- -łyżeczka sody oczyszczonej
- -półtorej płaskiej łyżeczki soli
- -olej roślinny do smażenia
- -mąka do podsypywania
Sodziaki – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Do miski wsypujemy sodę i sól, dodajemy zsiadłe mleko i mieszamy. Zsiadłe mleko zagniatamy z mąką na takie ciasto, aby odchodziło od ręki i dało się wałkować. Stolnicę posypujemy obficie mąką, wałkujemy cienkie placki, kroimy i smażymy na oleju (oleju tyle żeby był równo z plackami na patelni, uzupełniamy go co jakiś czas). Jemy na ciepło lub zimno.
Sodziaki – dodatkowe informacje
Używamy dużo mąki do wałkowania. Ciasto z czasem rozrzedza się więc jeżeli będzie ciężko je wałkować nie zagniatamy go ponownie z mąką, ale uzupełniamy ją podczas wałkowania. Ciasto jest mięciutkie więc wałkowanie i smażenie idzie szybko. Placki rosną. Smażymy je z dwóch stron na brązowy kolor.
Olej najpierw porządnie rozgrzewamy, potem ogień zmniejszamy i smażymy. Ustawiamy taki ogień żeby placki ładnie rosły i smażyły się, ale nie zbyt szybko (bo nie zdążą wyrosnąć zanim się usmażą). Nie jest to minimalny ogień.
Czasem je smażę w formie paluszków i moim znajomym sodziaki bardzo smakują jako przekąska do piwa:)
Jeżeli mamy inne rozmiary kubka z zsiadłym mlekiem albo własne zsiadłe mleko to ciasto wyrabiamy w ten sposób, że najpierw dajemy mleko, a potem odpowiednią ilość mąki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Soczysty Schab Pieczony w Rękawie
Następny przepis: sojowe kotlety mielone