Śnieżna choinka z piernika

Śnieżna choinka z piernika

Zapraszam do wprowadzenia magii świątecznej atmosfery do swojej kuchni z naszym przepisem na Śnieżną Choinkę z Piernika. Te urocze, aromatyczne pierniczki choinkowe są nie tylko piękną ozdobą stołu, ale też niezwykle smacznym deserem, który z pewnością zadowoli wszystkich gości. Piernikowe choinki z kremowym śnieżnym lukrem to harmonijne połączenie tradycyjnych smaków i świątecznej estetyki. Stwórz samodzielnie ten ujmujący rękodziełny dodatek do świątecznej uczty, który dodatkowo jest doskonałą alternatywą dla klasycznego piernika. Przygotowanie tej królewskiej choinki to również świetna zabawa – idealna do wspólnego spędzenia czasu z rodziną. Spróbuj naszego przepisu na pierniczki choinkowe!

Składniki:

  • Składniki na 5 choinek:
  • 1/3 kostki masła
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki kakao
  • Lukier królewski do ozdoby
  • Składniki:
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 białko
  • + barwniki
  • Tutaj znajdziesz dokładny opis jak zrobić lukier:
  • http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/lukier-krolewski-do-dekoracji

Śnieżna choinka z piernika – jak zrobić?

  1. Masło rozpuść z miodem, cukrem, przyprawą do piernika i kakaem. Pozostawić do wystudzenia. Jeśli chcemy mieć jasne pierniki nie dodawaj kakao. Po wystudzeniu dodaj sodę, jajka, proszek do pieczenia, mąkę i wymieszaj lekko mikserem. Następnie przekładamy masę na stolnicę i wyrabiamy ręcznie na gładką masę. Czasami ciasto potrzebuje więcej mąki w zależności od gęstości ciasta więc można dodać 0,5 szklanki więcej. Po wyrobieniu masy odstawiamy ją i przykrywamy na 30 minut, aby odpoczęła.
  2. Następnie przekładamy masę na stolnicę i wyrabiamy ręcznie na gładką masę. Czasami ciasto potrzebuje więcej mąki w zależności od gęstości ciasta więc można dodać 0,5 szklanki więcej. Po wyrobieniu masy odstawiamy ją i przykrywamy na 30 minut, aby odpoczęła.
  3. Po 30 minutach rozwałkujemy na 0,5cm lub 1 cm i wykrawamy dowolnymi foremkami w kształcie gwiazdek. Ważne aby były od największej do najmniejszej. Do choinki potrzebujemy 10 pierników w kształcie gwiazdek. Pieczemy w 160-180 stopniach przez 8-10 minut.
  4. Lukier królewski: Wsyp do miski 1 szklankę cukru pudru, białko i sok z cytryny. Miksuj na najwyższych obrotach przez 5 minut, stopniowo dodając resztę cukru pudru. W ten sposób dostosuj sobie potrzebną gęstość lukru do dekoracji. Po ubiciu lukru sprawdzamy gęstość, jeśli jest zbyt rzadki dodaj troszkę cukru pudru. Tak przygotowany lukier przełóż do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie kółeczka do napisów lub gdy masz nowy rękaw odetnij minimalnie końcówkę. Sklejamy za pomocą lukru naszą choinkę od największej gwiazdki do najmniejszej tak, aby lukier wypływał na piernikach. Na koniec posyp cukrem pudrem całą choinkę.

Śnieżna choinka z piernika – dodatkowe informacje

Taką choinkę można postawić obok domku z piernika.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Śnieżny puch czyli sernik bez pieczenia dla leniwych
Następny przepis: Snikers

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode