Śniadaniowy pudding chlebowy z cynamonem i rodzynkami
Przywitaj nowy dzień zieloną herbatą i Śniadaniowym puddingiem chlebowym z cynamonem i rodzynkami. Jest to znakomity sposób na wykorzystanie starego chleba, a także doskonała pobudka dla Twoich zmysłów! Pudding z chleba, który zapiera dech i zanurza w świecie przyjemności, osłodzony rodzynkami i posypany odrobiną cynamonu. Smak, który poprawia samopoczucie i doda energii na cały dzień. Idealne dla osób, które cenią sobie zdrowe śniadanie, a jednocześnie nie chcą zrezygnować z przyjemności słodkiego smaku. Przygotuj się na niezapomniany kąsek do porannej kawy.
admin
Składniki:
- 2 jajka
- 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
- 125 ml mleka
- 2 łyżki cukru pudru
- masło lub margaryna
- cynamon mielony według uznania
- 10 kromek chleba tostowego pszennego
- pół słoiczka powidła śliwkowego
- 2 łyżki rodzynek
- 1 cukier waniliowy
Śniadaniowy pudding chlebowy z cynamonem i rodzynkami – jak zrobić?
- Jajka roztrzepujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, wlewamy śmietankę i mleko i dokładnie mieszamy.
- Formę do pieczenia o średnicy około 26 cm smarujemy cieniutko masłem lub margaryną. Chleb tostowy smarujemy cieniutko masłem lub margaryną, powidłem, składamy po dwie kromki i kroimy w trójkąty.
- Przełożone i pokrojone w trójkąty kromki chleba układamy w formie i zalewamy śmietankowo-jajeczną masą. Posypujemy rodzynkami i oprószamy cynamonem mielonym według uznania.
- Następnie pudding pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
- Gotowy pudding podajemy. Smacznego życzę.
Śniadaniowy pudding chlebowy z cynamonem i rodzynkami – dodatkowe informacje
Z przepisu wychodzą 4 porcje.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Snickers na waflach
Następny przepis: Ciasto Snickers bez pieczenia