Śniadaniowy pudding chlebowy z cynamonem i rodzynkami

Śniadaniowy pudding chlebowy z cynamonem i rodzynkami

Przywitaj nowy dzień zieloną herbatą i Śniadaniowym puddingiem chlebowym z cynamonem i rodzynkami. Jest to znakomity sposób na wykorzystanie starego chleba, a także doskonała pobudka dla Twoich zmysłów! Pudding z chleba, który zapiera dech i zanurza w świecie przyjemności, osłodzony rodzynkami i posypany odrobiną cynamonu. Smak, który poprawia samopoczucie i doda energii na cały dzień. Idealne dla osób, które cenią sobie zdrowe śniadanie, a jednocześnie nie chcą zrezygnować z przyjemności słodkiego smaku. Przygotuj się na niezapomniany kąsek do porannej kawy.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
  • 125 ml mleka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • masło lub margaryna
  • cynamon mielony według uznania
  • 10 kromek chleba tostowego pszennego
  • pół słoiczka powidła śliwkowego
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 cukier waniliowy

Śniadaniowy pudding chlebowy z cynamonem i rodzynkami – jak zrobić?

  1. Jajka roztrzepujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, wlewamy śmietankę i mleko i dokładnie mieszamy.
  2. Formę do pieczenia o średnicy około 26 cm smarujemy cieniutko masłem lub margaryną. Chleb tostowy smarujemy cieniutko masłem lub margaryną, powidłem, składamy po dwie kromki i kroimy w trójkąty.
  3. Przełożone i pokrojone w trójkąty kromki chleba układamy w formie i zalewamy śmietankowo-jajeczną masą. Posypujemy rodzynkami i oprószamy cynamonem mielonym według uznania.
  4. Następnie pudding pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
  5. Gotowy pudding podajemy. Smacznego życzę.

Śniadaniowy pudding chlebowy z cynamonem i rodzynkami – dodatkowe informacje

Z przepisu wychodzą 4 porcje.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Snickers na waflach
Następny przepis: Ciasto Snickers bez pieczenia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode