Smörgåstårta - Szwedzki tort kanapkowy

Smörgåstårta – Szwedzki tort kanapkowy

Świętuj w szwedzkim stylu, przyrządzając specjalność kuchni Skandynawii – Smörgåstårta, czyli tort kanapkowy. Ten oryginalny przysmak to źródło niepowtarzalnej radości na każdej imprezie. Choć nazwa może sugerować deser, Smörgåstårta jest daniem wytrawnym. Jego podstawą jest chleb, który przeplatany jest różnego rodzaju farszami. Skomponowana warstwowo kompozycja składników naśladuje wyglądem tradycyjny tort, stąd jego nazwa. Ten unikalny szwedzki tort chlebowy to idealna propozycja dla tych, którzy cenią oryginalne smaki i chcą zaskoczyć swoich gości niebanalnym daniem. Przygotowanie go to prawdziwa kulinarna przygoda, która przeniesie Was w proste, ale pełne smaku rejony szwedzkiej kuchni.

Składniki:

  • Składniki na tort wersji mini:
  • 4 kromki chleba tostowego
  • Warstwa tuńczykowa:
  • 1/2 filiżanki tuńczyka w sosie własnym
  • 1 korniszon
  • kawałek czerwonej cebuli lub dymka
  • 1-2 płaskie łyżki serka twarogowego
  • pieprz i ewentualnie nieco soli do smaku
  • Warstwa łososiowa:
  • 4 plastry wędzonego łososia
  • 1 czubata łyżka siekanego koperku
  • 1-2 płaskie łyżki serka twarogowego jogurtowego i jogurtu naturalnego (2:1) + 1 łyżeczka chrzanu
  • pieprz i ewentualnie nieco soli do smaku
  • Warstwa jajeczna:
  • 1 ugotowane jajko eko
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • pieprz i sól do smaku
  • Krem do tortu:
  • 100 g serka twarogowego (użyłam jogurtowego Almette)
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • Przybranie tortu:
  • kawior
  • wędzony łosoś
  • świeży ogórek
  • koperek
  • sałata

Smörgåstårta – szwedzki tort kanapkowy – jak zrobić?

  1. Z kromek chleba wykroić równe kółka. Robiłam to za pomocą wykrawacza do pierogów. Z podanych składników przygotować nadzienia do przełożenia kolejnych warstw tortu. Składniki poszczególnych warstw trzeba drobno posiekać i dodać serek, majonez lub jogurt i doprawić do smaku. Tort należy układać na talerzu, na którym będzie podawany, ponieważ po zrobieniu, trudno go przełożyć.
  2. Na paterce ułożyć kromkę chleba, nałożyć ok. 1 cm warstwę nadzienia tuńczykowego i przykryć równo kolejną kromką chleba.
  3. Następnie nałożyć warstwę łososiową i przykryć kromką chleba.
  4. Nałożyć warstwę jajeczną i przykryć kromką chleba.
  5. Wierzch i boki tortu posmarować równomiernie kremem z serka i udekorować.
  6. Tort schłodzić w lodówce, przez ok. 2 godziny.

Smörgåstårta – dodatkowe informacje

Jeśli chcecie przygotować duży tort chlebowy szwedzki, składający się z wielu kromek chleba, trzeba postąpić z nim nieco inaczej. Po ułożeniu wszystkich warstw chleba i nadzienia, należy tort owinąć ściśle folią spożywczą i pozostawić na noc w lodówce. Po tym czasie tort będzie zwięzły i można go smarować kremem i dekorować.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Smoothie z jarmużem, bananem, truskawkami i otrębami
Następny przepis: Smos

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode