ŚMIETANOWIEC Z GALARETKAMI I OWOCAMI
Często wracamy do naszych ulubionych deserów z dzieciństwa. Jeżeli chodzi o klasyczny smak, ciężko byłoby pominąć śmietanowiec z owocami i galaretką. Ten lekki, świeży i orzeźwiający deser, tętni kolorami różnych owoców i błyskawicznie znika z talerza. Śmietanowiec jest doskonały dla tych, którzy szukają czegoś słodkiego, ale niekoniecznie czekoladowego. Dzięki obecności sezonowych owoców, każde przygotowanie tego deseru jest niepowtarzalne, a jego smak intryguje i kusi. Śmietanowiec można podać na specjalne okazje, ale równie dobrze sprawdzi się jako codzienny deser. Bez względu na okoliczności, z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Składniki na ciasto:
- około 3/4 opakowania biszkoptów,
- 2 duże śmietany 18% (po 330 g),
- 6 czubatych łyżek cukru pudru,
- 3 galaretki w wybranych smakach – u mnie cytrynowa, wiśniowa i malinowa,
- 200 ml wody,
- 5 łyżeczek żelatyny,
- 15 truskawek (opcjonalnie).
- Do ozdobienia:
- 3 truskawki,
- kiwi.
Śmietanowiec z galaretkami i owocami – jak zrobić?
- Każdą galaretkę rozpuszczam w 400 ml gorącej wody. W płaskich pojemnikach układam po 5 pokrojonych na pół truskawek. Do każdego pojemnika wlewam po jednej galaretce. Następnie studzę i chłodzę w lodówce, aż całkowicie zastygną. Potem kroję w kostkę.
- Rozpuszczam żelatynę w 200 ml gorącej wody.
- Ubijam śmietanę z cukrem pudrem.
- Żelatynę, która przestygła, łączę z odrobiną śmietanowej masy. Następnie dodaję to do pozostałej śmietany i dokładnie mieszam.
- Na koniec do masy dodaję wcześniej przygotowane kostki galaretek (kilka zostawiam do dekoracji) i delikatnie mieszam.
- Na dno tortownicy wykładam papier do pieczenia i układam biszkopty. Następnie zalewam przygotowaną masą.
- Ciasto chłodzę w lodówce przez całą noc, a następnie ozdabiam owocami i pozostawionymi kostkami galaretek.
Słowa kluczowe: śmietanowiec z owocami i galaretką, śmietanowiec z owocami
ŚMIETANOWIEC Z GALARETKAMI I OWOCAMI – dodatkowe informacje
ŚREDNICA TORTOWNICY: 24 CM.