ŚMIETANOWIEC

ŚMIETANOWIEC

Przygotowanie śmietanowca to doskonały sposób na urozmaicenie domowych deserów. Ten przepis zabierze Cię w kulinarną podróż do kuchni greckiej. Głównym składnikiem jest jogurt grecki, który nadaje deserowi niezwykłego charakteru. Kremowa konsystencja i wyjątkowy smak śmietanowca z jogurtu greckiego z pewnością przypadną do gustu nie tylko miłośnikom greckich smakołyków, ale i wszystkim łasuchom. Deser ten jest delikatny, ale sycący, dzięki czemu idealnie sprawdzi się jako zakończenie rodzinnego obiadu lub jako słodki przekąsek na popołudniowe spotkania. Z pewnością warto spróbować tej wersji popularnego śmietanowca.

Składniki:

  • BISZKOPT:
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru i mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA:
  • 2 szklanki mleka 3,2 %
  • duży kubek jogurtu greckiego 400 g lub śmietany
  • szklanka cukru
  • opakowanie żelatyny 50 g
  • ORAZ:
  • 3 galaretki o dowolnym smaku u mnie agrestowa, rubinowa, niebieska
  • 1 galaretka wiśniowa na wierzch
  • mała paczka delicji lub dowolne owoce.

Śmietanowiec – jak zrobić?

  1. Trzy galaretki rozpuszczamy osobno w szklance wody i wlewamy do płaskiego naczynia. Jak stężeje, kroimy w dowolną kostkę.
  2. ROBIMY BISZKOPT:

    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami cukier oraz po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki z masą. Wlewamy na tortownicę wyłożoną papierem (tylko spód) o średnicy 26 cm i pieczemy w 170-180 stopniach ok. 20 minut do suchego patyczka. Ustawienie góra dół.

    ROBIMY MASĘ:

    Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy cukier oraz żelatynę. Odstawiamy do wystygnięcia. Do mleka dodajemy kubek jogurtu greckiego i miksujemy. Następnie dodajemy pokrojoną galaretkę i dobrze mieszamy. Z biszkopta ściągamy papier i umieszczamy w tortownicy. Gdy masa zacznie tężeć wykładamy na biszkopt i wyrównujemy. Chowamy do lodówki.

    Czerwoną galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wody. Gdy zacznie tężeć, na masie układamy delicje lub owoce i zalewamy galaretką. U mnie niestety cała się nie zmieściła. Chowamy do lodówki, żeby wszystko dobrze zastygło. Najlepiej na całą noc. Ciasto delikatnie obkrawamy i ściągamy obrzeże. Smacznego 🙂

ŚMIETANOWIEC – dodatkowe informacje

Ciasto możemy również zrobić na biszkoptach. Galaretki najlepiej przygotować sobie dzień wcześniej


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: ŚMIETANOWIEC NA HERBATNIKACH
Następny przepis: ŚMIETANOWIEC Z GALARETKAMI I OWOCAMI

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode