ŚMIETANOWIEC
Składniki:
- BISZKOPT:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru i mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- MASA:
- 2 szklanki mleka 3,2 %
- duży kubek jogurtu greckiego 400 g lub śmietany
- szklanka cukru
- opakowanie żelatyny 50 g
- ORAZ:
- 3 galaretki o dowolnym smaku u mnie agrestowa, rubinowa, niebieska
- 1 galaretka wiśniowa na wierzch
- mała paczka delicji lub dowolne owoce.
Śmietanowiec – jak zrobić?
- Trzy galaretki rozpuszczamy osobno w szklance wody i wlewamy do płaskiego naczynia. Jak stężeje, kroimy w dowolną kostkę.
ROBIMY BISZKOPT:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami cukier oraz po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki z masą. Wlewamy na tortownicę wyłożoną papierem (tylko spód) o średnicy 26 cm i pieczemy w 170-180 stopniach ok. 20 minut do suchego patyczka. Ustawienie góra dół.
ROBIMY MASĘ:
Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy cukier oraz żelatynę. Odstawiamy do wystygnięcia. Do mleka dodajemy kubek jogurtu greckiego i miksujemy. Następnie dodajemy pokrojoną galaretkę i dobrze mieszamy. Z biszkopta ściągamy papier i umieszczamy w tortownicy. Gdy masa zacznie tężeć wykładamy na biszkopt i wyrównujemy. Chowamy do lodówki.
Czerwoną galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wody. Gdy zacznie tężeć, na masie układamy delicje lub owoce i zalewamy galaretką. U mnie niestety cała się nie zmieściła. Chowamy do lodówki, żeby wszystko dobrze zastygło. Najlepiej na całą noc. Ciasto delikatnie obkrawamy i ściągamy obrzeże. Smacznego 🙂
ŚMIETANOWIEC – dodatkowe informacje
Ciasto możemy również zrobić na biszkoptach. Galaretki najlepiej przygotować sobie dzień wcześniej
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: ŚMIETANOWIEC NA HERBATNIKACH
Następny przepis: ŚMIETANOWIEC Z GALARETKAMI I OWOCAMI