Śmietankowo – jeżynowe ciasto na spodzie z masy kakaowej i herbatników
Jeżyny, uwielbiane zarówno za ich pikantny, dziko słodki smak, jak i za atrakcyjny wygląd, są idealnym składnikiem do ciasta, które wywołuje zachwyt na pierwszy rzut oka. Prezentuję Wam przepis na kremowe ciasto, którego kluczowym składnikiem są świeże jeżyny, a także śmietanka, tworząca delikatny, aksamitny krem. Istotnym elementem tej słodkości jest również spód ciasta – połączenie subtelnie gorzkawych herbatników z nutą kakao. Śmietankowo – jeżynowe ciasto na spodzie z masy kakaowej i herbatników to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. W sam raz na weekendowe popołudnie lub na zakończenie eleganckiego obiadu.
admin
Składniki:
- Spód:
100 g masła
4 łyżki kremu czekoladowego
200 g herbatników - Masa jeżynowa:
1 litr owoców jeżyn
2 czubate łyżki żelatyny
6 łyżek wody mineralnej niegazowanej
1 łyżka cukru waniliowego
800 g jogurtu naturalnego
4 łyżki cukru pudru
1/2 szklanki wrzącej wody - Masa śmietankowa:
1,5 szklanki wrzącej wody
2 łyżeczki żelatyny
2 galaretki agrestowe
500 ml śmietany 30%
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki cukru pudru - Dodatkowo:
1/2 szklanki wrzątku
blaszka wyłożona papierem do pieczenia – 24 cm x 29 cm
Śmietankowo – jeżynowe ciasto na spodzie z masy kakaowej i herbatników – jak zrobić?
- Masło ucieram bo białości, dodaję krem czekoladowy, miksuję. 3 łyżki kremu przekładam do worka cukierniczego, wkładam do lodówki. Do pozostałego kremu dodaję pokruszone ciastka, wyrabiam na jednolitą masę, przekładam do blaszki, wyrównuję, wstawiam do lodówki.
- Żelatynę zalewam wodą zimną, mieszam, odstawiam na 10 minut, dodaję wrzącą wodę, mieszam do uzyskania jednolitej masy, studzę. Jeżyny miksuję blenderem. Do jogurtu dodaję cukier, cukier waniliowy, miksuję aż pojawią się pęcherzyki powietrza, dodaję jeżyny, miksuję, dodaję zimną żelatynę, miksuję. Puszystą masę przekładam na przygotowany spód, wstawiam do lodówki.
- Obie galaretki mieszam z żelatyną, zalewam wrzącą wodą, mieszam. Z masy odlewam pół szklanki, dodaję do niej pół szklanki wody wrzącej, mieszam, odstawiam – niech zgęstnieje, będzie na wierzch ciasta. Pozostałą galaretkę studzę. Do śmietany dodaję cukier waniliowy, cukier puder, ubijam na sztywno, ciągle miksując dodaję pozostałą, wystudzoną galaretkę. Puszystą masę wylewam na masę jeżynową, wstawiam do lodówki na ok. godzinę. Szklankę gęstniejącej galaretki rozkładam na masie śmietankowej, w miejsca między galaretką wyciskami odłożony krem. Ciasto wstawiam do lodówki na ok. 2 godziny.
Słowa kluczowe: spód ciasta z herbatników
Śmietankowo – jeżynowe ciasto na spodzie z masy kakaowej i herbatników – dodatkowe informacje
Aby ciasto się udało żelatyna i galaretki muszą być dobrze wystudzone 🙂 Jeśli ktoś nie cierpi ziarenek z jeżyn, zmiksowane jeżyny trzeba przetrzeć przez sito 🙂