Śmieciarz
Zanurzmy się w sam środek polskiej kuchni regionalnej z naszym przepisem na placuszki, znane powszechnie jako placek śmieciarz. Te klasyczne, polskie nalesniki są pełne kolorów i smaków, a ich nieodparty urok tkwi w prostocie przygotowania oraz smaku. Placek śmieciarz to domowy przepis, który przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. To fantastyczny sposób na wykorzystanie różnego rodzaju resztek jedzenia, które zalegają w naszej lodówce. Ich nazwa pochodzi od tego, że dawniej były jedzeniem dla ubogich, którzy nie mogli sobie pozwolić na droższe składniki.
admin
Składniki:
- 3-4 galaretki o różnych kolorach
- 0,5 litra śmietany 12%
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka mleka
- 6 łyżek żelatyny
Śmieciarz – jak zrobić?
- Galaretki rozpuścić według przepisu na opakowaniu (najlepiej w głębokim talerzu). Zostawić do całkowitego stężenia. Gdy stężeją zaczynać dalej.
- Galaretki pokroić w kostkę. Mleko zagotować, dodać żelatynę. Rozpuścić i ostudzić.
- Ubić śmietanę z cukrem pudrem. Połączyć z przestudzonym mlekiem.
- Tortownicę wyłożyć folią spożywczą lub aluminiową. Wlać przygotowaną masę i w nią powrzucać kolorowe galaretki. Wstawić do lodówki do stężenia.
Słowa kluczowe: placek śmieciarz
Śmieciarz – dodatkowe informacje
Tortownicę naszykować wcześniej, ponieważ gdy połączymy mleko ze śmietaną, szybko tężeje.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto Śmieciuch
Następny przepis: Śmietankowo - jeżynowe ciasto na spodzie z masy kakaowej i herbatników