Śmieciarz

Śmieciarz

Zanurzmy się w sam środek polskiej kuchni regionalnej z naszym przepisem na placuszki, znane powszechnie jako placek śmieciarz. Te klasyczne, polskie nalesniki są pełne kolorów i smaków, a ich nieodparty urok tkwi w prostocie przygotowania oraz smaku. Placek śmieciarz to domowy przepis, który przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. To fantastyczny sposób na wykorzystanie różnego rodzaju resztek jedzenia, które zalegają w naszej lodówce. Ich nazwa pochodzi od tego, że dawniej były jedzeniem dla ubogich, którzy nie mogli sobie pozwolić na droższe składniki.

Składniki:

  • 3-4 galaretki o różnych kolorach
  • 0,5 litra śmietany 12%
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka mleka
  • 6 łyżek żelatyny

Śmieciarz – jak zrobić?

  1. Galaretki rozpuścić według przepisu na opakowaniu (najlepiej w głębokim talerzu). Zostawić do całkowitego stężenia. Gdy stężeją zaczynać dalej.
  2. Galaretki pokroić w kostkę. Mleko zagotować, dodać żelatynę. Rozpuścić i ostudzić.
  3. Ubić śmietanę z cukrem pudrem. Połączyć z przestudzonym mlekiem.
  4. Tortownicę wyłożyć folią spożywczą lub aluminiową. Wlać przygotowaną masę i w nią powrzucać kolorowe galaretki. Wstawić do lodówki do stężenia.

Słowa kluczowe: placek śmieciarz

Śmieciarz – dodatkowe informacje

Tortownicę naszykować wcześniej, ponieważ gdy połączymy mleko ze śmietaną, szybko tężeje.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto Śmieciuch
Następny przepis: Śmietankowo - jeżynowe ciasto na spodzie z masy kakaowej i herbatników

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode