Smażony krupniok z cebulką
Śląska kuchnia jest niezwykle bogata w smaki i aromaty. Jednym z kluczowych składników wielu tradycyjnych dań jest krupniok. Jego wyrazisty smak to podstawa wielu potraw. To właśnie krupniok jest głównym bohaterem naszego przepisu – smażony krupniok z cebulką. Używając starych, sprawdzonych metod i prostych składników, stworzymy coś naprawdę wyjątkowego. Jeżeli dotąd nie wiedziałeś, jak przyrządzić krupniok, ten przepis Ci w tym pomoże. To propozycja dla każdego fana polskiej kuchni oraz dla tych, którzy lubią smaczne i szybkie przepisy. Nie możemy zapomnieć o przepysznej cebulce, która doda potrawie wyjątkowego charakteru.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 kiełbaski krupnioki
- 1 cebula
- szczypta majeranku
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Smażony krupniok z cebulką – jak zrobić?
- Z krupnioków ściągnąć osłonkę, pokroić w plastry.
- Cebulę obrać pokroić w drobną kosteczkę.
- Na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu) dać krupnioka oraz cebulkę.
- Smażyć aż krupniok z cebulką się połączą a cebulka stanie się miękka.
- Dodać roztarty w dłoniach majeranek doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, wymieszać.
- Podawać gorące. Smacznego!
Słowa kluczowe: krupniok śląski przepis, krupniok jak przyrządzić, krupnioki przepisy, krupniok przepis, krupniok przepisy
Smażony krupniok z cebulką – dodatkowe informacje
Do krupnioków najlepiej pasują ogórki kiszone, ogórki konserwowe lub surówka z kiszonej kapusty.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Smażony makaron ryżowy z warzywami i mlekiem kokosowym
Następny przepis: Smażony makaron