Smażone rozetki, czyli skandynawskie ciasteczka
Przygotujcie się na podróż kulinarną do serca Skandynawii z naszym przepisem na smażone rozetki – tradycyjne, nordyckie ciasteczka. Te lekkie i kruchutkie wypieki o pięknej, różanej formie, to prawdziwa duma skandynawskiej kuchni. Choć ich wykonanie wymaga odrobiny cierpliwości i precyzji, efekt końcowy jest absolutnie zachwycający. Doskonale sprawdzą się jako ozdoba świątecznego stołu bądź mały, słodki upominek dla bliskich. Te wyjątkowe ciasteczka, które pieczemy, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju, są niezwykle delikatne i chrupiące. Są idealnym połączeniem prostoty i efektowności – niech rozetki skandynawskie staną się kroniką waszych kulinarnych podbojów.
admin
Składniki:
- CIASTO:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli
- 1/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- laska wanilii
- DODATKOWO:
- ok 0,5 l oleju do smażenia
- cukier puder do posypania
Smażone rozetki, czyli skandynawskie ciasteczka – jak zrobić?
-
1.
Wszystkie składniki na ciasto miksujemy ze sobą, na jednolite gładkie ciasto, bez grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na naleśniki. Tak przygotowane ciasto schładzamy w lodówce ok 20 min. -
2.
Olej wlewamy do niedużego garnka a następnie gotujemy, ale tak by nie zagotować. Foremkę do rozetek wkładamy do oleju tak by się nagrzała a następnie maczamy w cieście i wkładamy do oleju. -
3.
Smażymy na złoty kolorek – ok 30s. Gotowe ciasteczka układamy na talerzyku wyłożonym ręcznikiem papierowym, tak by tłuszcz obciekł. Zimne posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!
Smażone rozetki, czyli skandynawskie ciasteczka – dodatkowe informacje
* Foremka powinna być ciągle ciepła, nie powinniśmy jej odkładać by wystygła.
* Jeśli ciasto nie chce nam się odklejać od foremki możemy pomóc sobie łyżką i delikatnie podważyć boczki.
* Foremkę maczamy w cieście zanurzając ją tak do 3/4 jej wysokości, nie należy zanurzać całej bo nie będziemy mogli jej ściągnąć z formy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: SMAŻONE PIZZETTE (PIZZETTE FRITTE)
Następny przepis: SMAŻONE SNICKERSY LUB INNE BATONY