Smażone rozetki, czyli skandynawskie ciasteczka

Smażone rozetki, czyli skandynawskie ciasteczka

Przygotujcie się na podróż kulinarną do serca Skandynawii z naszym przepisem na smażone rozetki – tradycyjne, nordyckie ciasteczka. Te lekkie i kruchutkie wypieki o pięknej, różanej formie, to prawdziwa duma skandynawskiej kuchni. Choć ich wykonanie wymaga odrobiny cierpliwości i precyzji, efekt końcowy jest absolutnie zachwycający. Doskonale sprawdzą się jako ozdoba świątecznego stołu bądź mały, słodki upominek dla bliskich. Te wyjątkowe ciasteczka, które pieczemy, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju, są niezwykle delikatne i chrupiące. Są idealnym połączeniem prostoty i efektowności – niech rozetki skandynawskie staną się kroniką waszych kulinarnych podbojów.

Składniki:

  • CIASTO:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • laska wanilii
  • DODATKOWO:
  • ok 0,5 l oleju do smażenia
  • cukier puder do posypania

Smażone rozetki, czyli skandynawskie ciasteczka – jak zrobić?

  1. Smażone rozetki, czyli skandynawskie ciasteczka 1.
    Wszystkie składniki na ciasto miksujemy ze sobą, na jednolite gładkie ciasto, bez grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na naleśniki. Tak przygotowane ciasto schładzamy w lodówce ok 20 min.
  2. Smażone rozetki, czyli skandynawskie ciasteczka 2.
    Olej wlewamy do niedużego garnka a następnie gotujemy, ale tak by nie zagotować. Foremkę do rozetek wkładamy do oleju tak by się nagrzała a następnie maczamy w cieście i wkładamy do oleju.
  3. Smażone rozetki, czyli skandynawskie ciasteczka 3.
    Smażymy na złoty kolorek – ok 30s. Gotowe ciasteczka układamy na talerzyku wyłożonym ręcznikiem papierowym, tak by tłuszcz obciekł. Zimne posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!

Smażone rozetki, czyli skandynawskie ciasteczka – dodatkowe informacje

* Foremka powinna być ciągle ciepła, nie powinniśmy jej odkładać by wystygła.

* Jeśli ciasto nie chce nam się odklejać od foremki możemy pomóc sobie łyżką i delikatnie podważyć boczki.

* Foremkę maczamy w cieście zanurzając ją tak do 3/4 jej wysokości, nie należy zanurzać całej bo nie będziemy mogli jej ściągnąć z formy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: SMAŻONE PIZZETTE (PIZZETTE FRITTE)
Następny przepis: SMAŻONE SNICKERSY LUB INNE BATONY

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode