Smażone pierożki ruskie z sosem śmietanowym
Przedstawiamy przepis na tradycyjne, smakowite pierogi ruskie podane w niekonwencjonalny sposób – smażone, a nie gotowane. Dodatkowo, serwowane są one z dodatkowym smakiem – sosem śmietanowym, który doskonale komponuje się z farszem ziemniaczano-serowym. To danie jest doskonałe na rodzinny obiad, ale sprawdzi się również jako smakowita przystawka podczas różnych spotkań. Pierogi ruskie ze śmietaną to doskonała propozycja dla osób, które cenią sobie klasyczne smaki, ale są otwarte na kulinarną innowacyjność. Odkryjcie na nowo to popularne danie w nieco unowocześnionej wersji i cieszcie się tradycyjnym smakiem pierogów w nowym ujęciu!
admin
Składniki:
- 12 pierożków ruskich ugotowanych
- 1 łyżka smalcu
- Sos:
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- szczypta soli, pieprzu i czosnku granulowanego
Smażone pierożki ruskie z sosem śmietanowym – jak zrobić?
- Na patelni rozgrzewamy smalec i obsmażamy ugotowane pierożki na rumiano z każdej strony. Odsączamy z tłuszczu na papierowy ręcznik.
- Śmietanę doprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem. Pierożki wykładamy na talerz i polewamy sosem śmietanowym.
xxxx – Dodatkowe informacje
Można podawać smażone pierożki ruskie z sosem śmietanowym z ulubioną surówką.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Smażone, marynowane filety z kurczaka
Następny przepis: smażone pierożki z jagodami