smażone jabłka na zimę
Zapraszamy do odkrycia domowego przepisu na smażone jabłka na zimę. Ten tradycyjny przepis to pyszna alternatywa dla zwykłych przetworów, która wzbudzi zachwyt u wielbicieli niebanalnych smaków. Idealne do słoików, smażone jabłka będą doskonałym dodatkiem do zimowych deserów i dań głównych. Wykorzystany w przepisie proces zasmażania jabłek pozwala na utrzymanie ich perfekcyjnej struktury, a smak zostaje dopełniony przez delikatną nutę karmelu. Ta harmonia smaków czyni ze smażonych jabłek niepowtarzalny przysmak. Przygotuj smażone jabłka na zimę wg tego przepisu, a przekonasz się, dlaczego warto mieć je zawsze pod ręką.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 kilogramy świeżych jabłek
- 1 kilogram cukru
Smażone jabłka na zimę – jak zrobić?
- Oczyszczone, rozdrobnione jabłka smażymy na małym ogniu aż owoce całkowicie się rozpadną.
- Następnie dodajemy cukier (jeśli jabłka są bardzo kwaśne, to cukru dajemy więcej) i smażymy około 15-20 minut.
- Gorące jabłka nakładamy do wyparzonych, suchych słoików.
- Wycieramy gwint i randkę słoika i zakręcamy.
- Słoiki odwracamy dnem do góry, aż do zawekowania.
- Zimne słoiki odstawiamy do spiżarki.
Przepis na smażone jabłka do słoików, jabłka zasmażane do słoików, jabłka smażone na zimę, smażone jabłka do słoików.
xxxx – dodatkowe informacje
czasami można dodać odrobinę cynamonu
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Smażone gołabki
Następny przepis: Smażone jabłka z cebulką - dodatek do mięs