smażone jabłka na zimę

smażone jabłka na zimę

Zapraszamy do odkrycia domowego przepisu na smażone jabłka na zimę. Ten tradycyjny przepis to pyszna alternatywa dla zwykłych przetworów, która wzbudzi zachwyt u wielbicieli niebanalnych smaków. Idealne do słoików, smażone jabłka będą doskonałym dodatkiem do zimowych deserów i dań głównych. Wykorzystany w przepisie proces zasmażania jabłek pozwala na utrzymanie ich perfekcyjnej struktury, a smak zostaje dopełniony przez delikatną nutę karmelu. Ta harmonia smaków czyni ze smażonych jabłek niepowtarzalny przysmak. Przygotuj smażone jabłka na zimę wg tego przepisu, a przekonasz się, dlaczego warto mieć je zawsze pod ręką.

Składniki:

  • 2 kilogramy świeżych jabłek
  • 1 kilogram cukru

Smażone jabłka na zimę – jak zrobić?

  1. Oczyszczone, rozdrobnione jabłka smażymy na małym ogniu aż owoce całkowicie się rozpadną.
  2. Następnie dodajemy cukier (jeśli jabłka są bardzo kwaśne, to cukru dajemy więcej) i smażymy około 15-20 minut.
  3. Gorące jabłka nakładamy do wyparzonych, suchych słoików.
  4. Wycieramy gwint i randkę słoika i zakręcamy.
  5. Słoiki odwracamy dnem do góry, aż do zawekowania.
  6. Zimne słoiki odstawiamy do spiżarki.

Przepis na smażone jabłka do słoików, jabłka zasmażane do słoików, jabłka smażone na zimę, smażone jabłka do słoików.

xxxx – dodatkowe informacje

czasami można dodać odrobinę cynamonu


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Smażone gołabki
Następny przepis: Smażone jabłka z cebulką - dodatek do mięs

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode