smalec do chleba
Smalec do smarowania chleba to klasyczny dodatek do polskiej kuchni, pełen intensywnych smaków i nostalgii. Tradycyjny „smalczyk do chleba” jest nie tylko prosty w przygotowaniu, ale także niezwykle uniwersalny – doskonale sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na kolację, a nawet jako dodatek do wiejskiej zupy. Przygotowany ze świeżych składników, smalec jest idealny do pieczywa, kiszonych ogórków lub czerwonej papryki. Ten wyśmienity łakocie przypomina rodzinne obiady i wieczory przy kominku. Smalec do chleba to prawdziwy powrót do korzeni, który warto przygotować samodzielnie.
admin
Składniki:
- 250 gram mielonej słoniny
- 100 gram wędzonego boczku
- 1 cebula
- 0,5 dużego słodkiego jabłka
- sól, pieprz
Smalec do chleba – jak zrobić?
- Słoninkę przełożyć do rondla, podgrzewać, dopóki słonina nie zacznie się wytapiać, boczek pokroić w kostkę, wrzucić do słoniny. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i wrzucić do garnka. Wsypać około pół łyżeczki soli i pół łyżeczki pieprzu. Całość smażyć w garnku na małym ogniu przez około 30 minut. Na koniec zetrzeć obrane jabłko na tarce o grubych oczkach, wrzucić do garnka i zamieszać. Smażyć tak wszystko razem jeszcze około 10 minut, aż jabłko będzie miękkie. Po tym czasie wyłączyć ogień i przelać smalec do słoiczka lub specjalnego garnuszka, wstawić do lodówki.
Szukasz smalczyka do chleba? Spróbuj naszego przepisu na smalec do smarowania.
xxxx – dodatkowe informacje
Należy pamiętać, że przez cały czas wytapiania smalec do smarowania należy mieszać, żeby nie przypalił się na dnie garnka.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Smalec domowy ze starej kuchni
Następny przepis: Smalec w słoikach z boczkiem i mięsem mielonym zapiekany w piekarniku