Słoneczka orzechowe

Słoneczka orzechowe

Podążając za tradycją rodzinnych przepisów, przedstawiam doskonałe słoneczka orzechowe, które zamienią każdą chwilę w prawdziwe święto smaku. Są to niewielkie ciasteczka, które swoją nazwę zawdzięczają kremowi orzechowemu, który przypomina promienie słońca. Słoneczka orzechowe nazywane również aspirynkami orzechowymi, są zarówno delikatne, jak i chrupiące z delikatnym słodkim akcentem od masy orzechowej. Ich wyjątkowość wyróżniają na tle innych ciastek. Popularne wśród warszawian, ciastka te są idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy czy herbaty, sprawdzając się również jako przystawki na wszelkie okazje. Doskonale komponują się z każdą porą roku, a ich wygląd i smak przyciągają zarówno dzieci, jak i dorosłych.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 250 g masła
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • Lukier
  • 3 białka
  • 250 g cukru pudru
  • Masa
  • 6 łyżek mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 250 g mielonych orzechów włoskich
  • 1 kieliszek rumu
  • Oraz
  • 200 g mielonych orzechów włoskich do obsypania

Słoneczka orzechowe – jak zrobić?

Słoneczka orzechowe – dodatkowe informacje

Podczas składania aspirynek orzechowych należy uważać, aby nie zniszczyć delikatnego lukru na ciastkach warszawskich z masą orzechową.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Słoikówka- mielonka w słoikach
Następny przepis: Słoneczna Italia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode