Słoikówka- mielonka w słoikach
Przepis na słoikówkę to ideał dla miłośników tradycyjnej kuchni, a zwłaszcza tych, którzy cenią sobie domowe przetwory mięsne. Ta konserwa tyrolska to doskonała propozycja dla fanów domowej mielonki, która smakuje nieporównywalnie lepiej od sklepowych odpowiedników. Słoikówka jest nie tylko pyszna, ale także przechowywana w słoikach, zapewnia długotrwałą świeżość produktu. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane, a satysfakcja ze smaku własnoręcznie przygotowanej mielonki jest niesamowita. Ten przepis na słoikówkę dostarczy Ci wiele radości i pozwoli zaskoczyć domowników oraz gości niecodziennym daniem.
admin
Składniki:
- 5 słoików o pojemności 500 ml
- 1 kg łopatki
- 1 kg boczku, można też dodać trochę słoniny jeśli boczek jest chudy
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego, może być grubo mielony
- 2 łyżki soli peklowej lub zwykłej jeśli nie macie pod ręką
- 1 łyżka majeranku
- 3-4 duże ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny
- do 3/4 szklanki zimnej wody w zależności czy lubicie galaretkę
Słoikówka- mielonka w słoikach – jak zrobić?
- Łopatkę i boczek pokroić w kostkę, zmielić maszynką na sitku o grubych oczkach. Do mięsa dodać sól peklową, pieprz, cukier puder oraz żelatynę i przeciśnięty przez praskę czosnek, otarty w dłoniach majeranek. Wyrabiać ręką, w takcie wyrabiania dolewać po trochu wody, wyrabiać do momentu aż mięso stanie się kleiste i spójne. Tak przygotowane mięso przykryć folią spożywczą i wstawić na kilka godz. do lodówki.
- Mięso przełożyć do wyparzonych słoików, ubijając je piąstką do 3/4 wysokości słoika. Słoiki ułożyć w dużym garnku na ściereczce i zalać je wodą tak, aby woda nie sięgała do nakrętek.
- Gotować na małym ogniu ok. 1,5 godz. wyjąc z garnka i pozostawić do wystygnięcia.
- Następnego dnia pasteryzację powtórzyć tym razem 1 godz. a 3 dnia tylko 30 min.
- Jeśli słoiki szybko zjemy można pominąć 2 ostatnie pasteryzacje.
Słoikówka – dodatkowe informacje
Takie domowe mięsiwo najlepiej smakuje ze swojskim chlebem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Słodzone mleko skondensowane na 2 sposoby
Następny przepis: Słomki ptysiowe