Słodko-kwaśny sos z cukinii i papryki - w słoiki

Słodko-kwaśny sos z cukinii i papryki – w słoiki

Przygotowujesz się do zimy i masz ochotę na coś smacznego, ale jednocześnie praktycznego? Nasz przepis na słodko-kwaśny sos z cukinii i papryki pomoże Ci stworzyć zapasy na zimę, które sprawią, że Twoje dania będą pełne niepowtarzalnych smaków. Ten sos to połączenie delikatnej cukinii z wyrazistą papryką, uzupełnione szczyptą słodyczy i kwasowości. Sos świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs, ryżu czy pasty. A dzięki temu, że przechowuje się go w słoikach, z łatwością możesz go użyć w dowolnym momencie.

Składniki:

  • Składniki na około 5 litrów sosu:
  • 3 kg świeżej cukinii (o średnicy do 5-6 cm)
  • 1 kg czerwonej papryki
  • 1 kg cebuli
  • 1 i 1/2 szklanki octu 10% (najlepiej z Parczewa)
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 4 małe słoiczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki przyprawy do spaghetti / do dań kuchni włoskiej
  • 2 łyżki bazylii
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka curry
  • Ewentualnie do smaku: pieprz i sól

Słodko-kwaśny sos z cukinii i papryki – w słoiki – jak zrobić?

  1. 1.
    Cukinię dokładnie myjemy, kroimy w ćwierć plasterki (nie obieramy). Paprykę kroimy w kostkę lub paseczki. Cebulę drobno siekamy. Wszystkie warzywa przekładamy do dużej miski, zasypujemy solą, aby puściły sok (przynajmniej 2 razy mieszamy). Odstawiamy na około 8 godzin (może być na noc).
  2. 2.
    Gotujemy zalewę z octu i cukru. Warzywa odcedzamy z wytworzonego soku, przekładamy do dużego garnka, wlewamy zalewę i gotujemy około 25 minut na średnim ogniu.
  3. 3.
    Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 10-15 minut na wolnym ogniu.
  4. 4.
    Gorący sos nakładamy do wyparzonych słoików, dokładnie wycieramy gwint, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Można (ale nie trzeba) krótko pasteryzować. Ja pasteryzuję.

Porady – dodatkowe informacje

Słodko-kwaśny sos z cukinii i papryki na zimę sprawi, że Twoje potrawy nabiorą wyjątkowego smaku. Jeśli nie przepadasz za ostrą papryką, możesz ją zastąpić świeżymi papryczkami czili w ilości około 4 sztuki. Oczywiście, ilość papryki ostrej możesz dostosować do swoich preferencji – pamiętaj, że z tej porcji wyjdzie dość ostry sos. Jeżeli wolisz jednolitą konsystencję, sos możesz zblendować, choć my osobiście preferujemy kawałki warzyw. Co istotne, nie było potrzeby dosalania ani doprawiania solą i pieprzem – smak był idealny.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Słodkie pianki Marshmallows
Następny przepis: Słodko-kwaśna zalewa do grzybów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode