Słodkie pingwiny
Urocze słodkie pingwiny to smakowite i zabawne przekąski, które wprowadzą element niespodzianki na twoje przyjęcie. Ten unikalny przepis łączy kremowe serek z ciemnym czekoladowym korpusem, tworząc jednocześnie oszałamiający efekt wizualny i kuszący smak. Te przepyszne pingwiny nie tylko zachwycą Twoich gości swoim wyglądem, ale również przekonają nawet najbardziej wybredne podniebienia. Słodkie, kremowe i kakaowe… Nic dziwnego, że te słodkości stają się hitem każdej imprezy!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1/2 kostki masła
- Ok. 15 kawałków kruchych ciastek czekoladowych
- 4 łyżki cukru pudru (można dodać więcej, jeśli ktoś lubi bardzo słodkie)
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka kakao
- Dodatkowo:
- 6 biszkoptów
- Cukierki m&m
- Wiórki kokosowe
- Polewa czekoladowa
- Orzechy arachidowe
Słodkie pingwiny – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- 1. Margarynę utrzeć z cukrami i żółtkiem, dodać pokruszone ciastka oraz kakao. Masę schować do lodówki na ok 1 godzinę, aby stwardniała. Mokrymi rękoma z przygotowanej masy formować podłużne wałeczki, postawić na biszkopcie. Posmarować polewą boki i tył, a przód posypać wiórkami kokosowymi. Z cukierków zrobić dziobek i oczy, z połówek orzeszków łapki. Schłodzić ok. 30 min.
Słodkie pingwiny – dodatkowe informacje
Do masy można dodać alkohol, jeśli dzieci nie będą jadły deseru. Z podanych składników wyszło mi 6 pingwinów.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Słodkie francuskie ślimaczki
Następny przepis: Słodko-kwaśny sos z cukinii i papryki - w słoiki