Słodkie pingwiny

Słodkie pingwiny

Urocze słodkie pingwiny to smakowite i zabawne przekąski, które wprowadzą element niespodzianki na twoje przyjęcie. Ten unikalny przepis łączy kremowe serek z ciemnym czekoladowym korpusem, tworząc jednocześnie oszałamiający efekt wizualny i kuszący smak. Te przepyszne pingwiny nie tylko zachwycą Twoich gości swoim wyglądem, ale również przekonają nawet najbardziej wybredne podniebienia. Słodkie, kremowe i kakaowe… Nic dziwnego, że te słodkości stają się hitem każdej imprezy!

Składniki:

  • 1/2 kostki masła
  • Ok. 15 kawałków kruchych ciastek czekoladowych
  • 4 łyżki cukru pudru (można dodać więcej, jeśli ktoś lubi bardzo słodkie)
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka kakao
  • Dodatkowo:
  • 6 biszkoptów
  • Cukierki m&m
  • Wiórki kokosowe
  • Polewa czekoladowa
  • Orzechy arachidowe

Słodkie pingwiny – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1. Margarynę utrzeć z cukrami i żółtkiem, dodać pokruszone ciastka oraz kakao. Masę schować do lodówki na ok 1 godzinę, aby stwardniała. Mokrymi rękoma z przygotowanej masy formować podłużne wałeczki, postawić na biszkopcie. Posmarować polewą boki i tył, a przód posypać wiórkami kokosowymi. Z cukierków zrobić dziobek i oczy, z połówek orzeszków łapki. Schłodzić ok. 30 min.

Słodkie pingwiny – dodatkowe informacje

Do masy można dodać alkohol, jeśli dzieci nie będą jadły deseru. Z podanych składników wyszło mi 6 pingwinów.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Słodkie francuskie ślimaczki
Następny przepis: Słodko-kwaśny sos z cukinii i papryki - w słoiki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode