Słodkie francuskie ślimaczki
Słodkie francuskie ślimaczki to wyjątkowy deser, który zachwyci każdego łasucha. Drobne, pełne słodkości wypieki, tak charakterystyczne dla kuchni francuskiej, są doskonałe na każdą porę dnia. Wykorzystując ciasto francuskie, można wyczarować wiele pysznych deserów, a dziś skupimy się na słodkich ślimaczkach. Ten przepis jest łatwy do wykonania, a rezultat jest niezwykle gratyfikujący – idealne, chrupiące, maślane ślimaki z ciasta francuskiego na słodko. Kwintesencją tych utalentowanych wypieków jest ich prostota – jest to jeden z tych przepisów, który zawsze wychodzi. Komplementują je dodatki według upodobań, takie jak czekolada, owoce czy krem.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto francuskie
- Dżem wiśniowy
- Dżem brzoskwiniowy
- Kropelki czekoladowe
- Płatki migdałów
Słodkie francuskie ślimaczki – jak zrobić?
- Płatki migdałów prażymy chwilę na suchej patelni dla wzbogacenia ich smaku.
- Gotowe ciasto francuskie rozwijamy/rozwałkowujemy (w zależności od rodzaju kupionego ciasta).
-
Połowę ciasta smarujemy dżemem wiśniowym i posypujemy czekoladowymi kropelkami (można drobno posiekać czekoladę: mleczną, gorzką, białą).
Drugą część smarujemy dżemem brzoskwiniowym i posypujemy podprażonymi wcześniej, wystudzonymi płatkami migdałów.Najlepiej „podzielić” ciasto dżemami dzieląc na połowę dłuższy bok…zwijając wzdłuż krótszego brzegu będziemy mieć więcej małych pyszności 🙂
Smarując dżemem nakładajmy więcej dżemu na początku brzegu od którego zaczniemy zwijanie, sukcesywnie zmniejszając jego ilość (zwijając dżem będzie nam wypływał). - Po zrolowaniu kroimy na ok 2cm krążki i pieczemy ok 20 minut w 220 stopniach-do zrumienienia.
Smacznego!
Słodkie francuskie ślimaczki – dodatkowe informacje
Równie pysznym pomysłem będzie posypanie ciasta cukrem wymieszanym z cynamonem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Słodkie Muffinki dla Diabetyków
Następny przepis: Słodkie pingwiny