słodki sos chilli
Chcesz dodać trochę pikanterii do swoich dań? Ten przepis na słodki sos chili może być tym, czego potrzebujesz. Jego unikalna kompozycja smaków łączy w sobie słodkość z ostrym akcentem, który dodaje potrawom zupełnie nowego, wyrazistego charakteru. Sprawdzi się jako dodatek do grillowanych mięs, sałatek, a nawet jako dżem do sera. Wyprobuj ten przepis, a z pewnością przekonasz się, że słodki sos chili to świetna alternatywa dla tradycyjnych dodatków. Ciesz się nowymi doznaniami smakowymi, które dostarczy Ci ten wyjątkowy sos.
admin
Składniki:
- 4-5 średnich papryczek chilli
- 4 duże ząbki czosnku
- 360 ml wody
- 200 g cukru
- 120 ml octu 10%
- łyżeczka soli
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody
Słodki sos chilli – jak zrobić?
- Papryczki umyć, odciąć zielone części i pokroić na mniejsze kawałki (jeśli chcemy żeby sos nie był zbyt ostry to można usunąć pestki). Czosnek obrać, dodać do papryczek, zalać wodą i blenderem zmiksować. Przelać do garnka, wsypać cukier i sól, gotować 2-3 minuty. Następnie wlać ocet. Mąkę ziemniaczaną rozrobić wodą i powoli wlewać mieszając na gotujący się sos (najlepiej nie wlewać całej naraz, żeby sos nie był zbyt gęsty jak budyń. Powinien mieć konsystencję ketchupu, po wystudzeniu jeszcze odrobinę zgęstnieje). Zagotować i zdjąć z ognia. Przelać do wyparzonych słoiczków, po wystudzeniu przechowywać w lodówce.
słodki sos chili – dodatkowe informacje
Uwaga: sos jest dość ostry a jego smak można modyfikować ilością papryczek. Często zdarza się tak, że kiedy kupuję papryczki to nie wszystkie są ostre (po przekrojeniu trzeba po prostu spróbować) i daję pół na pół z ostrymi. Smak wyraźny jest dopiero po wystudzeniu, także nie sugerujcie się ostrością i konsystencją tuż po ugotowaniu. Po nocy spędzonej w lodówce sos odrobinę zgęstnieje i nabierze mocy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Słodki Jägermeister, ciasto bez pieczenia
Następny przepis: Słodki omlet lekki jak chmurka