Śliwowica
Śliwowica to aromatyczny napój, który od wielu lat cieszy się ogromną popularnością, szczególnie na polskich Podhalu. Właśnie stamtąd pochodzi tradycyjny przepis na ten mocny trunek, który jest nieodłącznym elementem góralskich biesiad. Wyrabiany własnoręcznie ze śliwek, posiada niepowtarzalny smak i aromat. W domowych warunkach auch można przyrządzić pyszną i aromatyczną śliwowicę. Przepis na śliwowicę łącką to doskonały sposób na wykorzystanie zbędnych owoców z ogrodu. Domowa receptura jest dokładnie tak samo smaczna jak tradycyjna. Zapraszam do odkrywania tajników przygotowywania śliwowicy według tego unikalnego przepisu.
admin
Składniki:
- 1 i 1/2 kilograma śliwek węgierek
- 4 szklanki spirytusu
- 2 szklanki cukru
Śliwowica – jak zrobić?
- Bardzo dojrzałe węgierki (najlepsze są z końca września), umyć, osuszyć, wydrylować, przekrawając każdą wzdłuż, włożyć do dużego słoja lub butli, zalać spirytusem, dodać kilka pestek. Naczynie zamknąć i pozostawić w ciemnym pomieszczeniu o temperaturze pokojowej przez cztery tygodnie.
- Następnie zlać nalewkę, pozostawić śliwki.
- Śliwki przesypać cukrem, zamknąć i pozostawić w tych samych warunkach na trzy tygodnie.
- Zlać starannie płyn ze śliwek i połączyć z wcześniej zlaną nalewką, wymieszać i wlać do butelek.
Słowa kluczowe: śliwowica przepisy, dobra śliwowica, śliwowica góralska przepis, przepis na śliwowice łącką, śliwowica ze śliwek, śliwowica domowa, jak zrobić śliwowice ze śliwek, śliwowica łącka przepisy, śliwowica łącka przepis, śliwowica film, śliwowica jak zrobić, przepis na śliwowice, jak zrobić śliwowice, śliwowica przepis
Śliwowica – dodatkowe informacje
Przechowywać możliwie jak najdłużej, gdyż w miarę upływu czasu nalewka staje się coraz lepsza. Jest to bardzo mocna wódka, którą przed podaniem warto nieco złagodzić dodatkiem przegotowanej zimniej wody.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Śliwkowa tarta z kokosową kruszonką i malinowymi lodami
Następny przepis: Słodka kapusta