Śliwki w occie

Śliwki w occie

Śliwki w occie to tradycyjna przekąska, która zachwyci Was swoją unikalną kombinacją smaków – słodyczy śliwek i ostrości octu. Jest to przepis niezwykle prosty do przygotowania, nie wymagający spędzania wielu godzin w kuchni, a efekt końcowy z pewnością Was zaskoczy. Inspiracją do jego stworzenia były popularne przepisy siostry Anastazji oraz opcja przygotowania przetworów bez konieczności pasteryzacji. Śliwki w occie to idealne rozwiązanie na zimowe wieczory, kiedy to tęsknimy za smakiem lata. Przygotujcie słoik z tym przysmakiem i poczujcie smak wyjątkowych, domowych przetworów.

Składniki:

  • 1 kg śliwek węgierek
  • Zalewa:
  • 1 szklanka octu 10%
  • 3 szklanki wody
  • 250 g cukru
  • kilka goździków
  • kawałek kory cynamonu

Śliwki w occie – jak zrobić?

  1. Umyte śliwki ponakłuwać grubą igłą lub wykałaczką.
    Składniki zalewy zagotować, gorącą zalać śliwki i pozostawić na noc.
    Drugiego dnia odlać zalewę, zagotować i ponownie zalać śliwki.
    Powtarzać tę czynność przez 4 dni.
    Ostatniego dnia zlać zalewę, zagotować, wyjąć przyprawy i zalać gorącą śliwki poukładane w słoikach.
    Słoiki mocno zakręcić i odwrócić do góry dnem.

Słowa kluczowe: śliwki w occie bez pasteryzowania, śliwki w occie siostry anastazji

Śliwki w occie – dodatkowe informacje

Śliwki te nie wymagają pasteryzowania.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, kurczakiem i fetą
Następny przepis: Śliwki zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode