Śliwki w occie
Śliwki w occie to tradycyjna przekąska, która zachwyci Was swoją unikalną kombinacją smaków – słodyczy śliwek i ostrości octu. Jest to przepis niezwykle prosty do przygotowania, nie wymagający spędzania wielu godzin w kuchni, a efekt końcowy z pewnością Was zaskoczy. Inspiracją do jego stworzenia były popularne przepisy siostry Anastazji oraz opcja przygotowania przetworów bez konieczności pasteryzacji. Śliwki w occie to idealne rozwiązanie na zimowe wieczory, kiedy to tęsknimy za smakiem lata. Przygotujcie słoik z tym przysmakiem i poczujcie smak wyjątkowych, domowych przetworów.
admin
Składniki:
- 1 kg śliwek węgierek
- Zalewa:
- 1 szklanka octu 10%
- 3 szklanki wody
- 250 g cukru
- kilka goździków
- kawałek kory cynamonu
Śliwki w occie – jak zrobić?
-
Umyte śliwki ponakłuwać grubą igłą lub wykałaczką.
Składniki zalewy zagotować, gorącą zalać śliwki i pozostawić na noc.
Drugiego dnia odlać zalewę, zagotować i ponownie zalać śliwki.
Powtarzać tę czynność przez 4 dni.
Ostatniego dnia zlać zalewę, zagotować, wyjąć przyprawy i zalać gorącą śliwki poukładane w słoikach.
Słoiki mocno zakręcić i odwrócić do góry dnem.
Słowa kluczowe: śliwki w occie bez pasteryzowania, śliwki w occie siostry anastazji
Śliwki w occie – dodatkowe informacje
Śliwki te nie wymagają pasteryzowania.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, kurczakiem i fetą
Następny przepis: Śliwki zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych