Ślimaczki z tortilli
Zachęcamy do przygotowania oryginalnej przekąski, której wygląd przyciągnie wzrok nie tylko najmłodszych. Ślimaczki z tortilli to kreatywny pomysł na finger food czy przekąski na przyjęcie. To proste i szybkie danie, które możesz dowolnie modyfikować, dodając ulubione składniki. Ślimaczki zachwycają nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Świeżość warzyw, chrupkość tortilli i wyrazisty smak dodatków tworzą harmonijną całość. Bez względu na to, czy wybierzesz wersję wegetariańską, mięsną czy pełną serów, z pewnością urozmaicą one każde spotkanie.
admin
Składniki:
- 2 tortille
- 10 cieniutkich plasterków sera żółtego
- 10 plasterków cieniutkich szynki konserwowej
- 5 liści sałaty lodowej
- 1 średnia papryka czerwona
- 1 duży serek topiony o smaku szynki
- 1/2 świeżego ogórka zielonego
- Dodatkowo wykałaczki
Ślimaczki z tortilli – jak zrobić?
- Tortille smarujemy serkiem topionym, układamy liście sałaty lodowej, ser żółty.
- Dodajemy plasterki szynki konserwowej.
- Pokrojoną w cienkie paseczki paprykę oraz plasterki ogórka zielonego.
- Całość zwijamy mocno dociskając.
- Kroimy na ślimaczki o średnicy około 2,5 cm i przekłuwamy wykałaczką.
Ślimaczki z tortilli – dodatkowe informacje
Najlepiej smakuje podana z sosem tatziki
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i boczkiem
Następny przepis: Śliwki w occie