Ślimaczki z tortilli

Ślimaczki z tortilli

Zachęcamy do przygotowania oryginalnej przekąski, której wygląd przyciągnie wzrok nie tylko najmłodszych. Ślimaczki z tortilli to kreatywny pomysł na finger food czy przekąski na przyjęcie. To proste i szybkie danie, które możesz dowolnie modyfikować, dodając ulubione składniki. Ślimaczki zachwycają nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Świeżość warzyw, chrupkość tortilli i wyrazisty smak dodatków tworzą harmonijną całość. Bez względu na to, czy wybierzesz wersję wegetariańską, mięsną czy pełną serów, z pewnością urozmaicą one każde spotkanie.

Składniki:

  • 2 tortille
  • 10 cieniutkich plasterków sera żółtego
  • 10 plasterków cieniutkich szynki konserwowej
  • 5 liści sałaty lodowej
  • 1 średnia papryka czerwona
  • 1 duży serek topiony o smaku szynki
  • 1/2 świeżego ogórka zielonego
  • Dodatkowo wykałaczki

Ślimaczki z tortilli – jak zrobić?

  1. Tortille smarujemy serkiem topionym, układamy liście sałaty lodowej, ser żółty.
  2. Dodajemy plasterki szynki konserwowej.
  3. Pokrojoną w cienkie paseczki paprykę oraz plasterki ogórka zielonego.
  4. Całość zwijamy mocno dociskając.
  5. Kroimy na ślimaczki o średnicy około 2,5 cm i przekłuwamy wykałaczką.

Ślimaczki z tortilli – dodatkowe informacje

Najlepiej smakuje podana z sosem tatziki


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i boczkiem
Następny przepis: Śliwki w occie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode