Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i boczkiem
Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i boczkiem to doskonały wybór na niezobowiązującą przekąskę na spotkanie ze znajomymi, imprezę lub rodzinny wieczór. Kuszą swoją chrupiącą powłoką i soczystym nadzieniem z boczku i sera, co stanowi świetne połączenie smaków. Sięgnij po ten przepis, jeżeli szukasz czegoś oryginalnego, co z pewnością zaskoczy Twoich gości. Przygotowanie ślimaczków jest proste i nie wymaga wyjątkowych umiejętności kulinarne. Oto lista składników, które są Ci potrzebne.
admin
Składniki:
- (około 16 sztuk)
- 1 płat ciasta francuskiego
- około 8 plastrów żółtego sera
- około 8 plastrów wędzonego boczku (może być surowy lub parzony)
- Dodatkowo:
- 1 jajko
- sól, pieprz
- ulubione przyprawy
Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i boczkiem – jak zrobić?
- Ciasto francuskie rozwinąć i dokładnie posmarować jajkiem uprzednio roztrzepanym z przyprawami. Na środku wzdłuż ułożyć plastry sera i następnie boczek – dłuższe krawędzie ciasta powinny być puste. Następnie całość należy ściśle zwinąć zaczynając od pustego dłuższego boku. Roladkę ponownie posmarować jajkiem i pokroić w 2 cm krążki.
- Ślimaczki z odstępami przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 20 minut w 190-200 stopniach do zarumienia się. (Posiadam piekarnik gazowy.)
Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i boczkiem – dodatkowe informacje
Ja Wam zaprezentowałam wersję bardzo prostą, ale możecie ją wzbogacić o sos pomidorowy lub np. pieczarki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ślimaczki z ciasta francuskiego
Następny przepis: Ślimaczki z tortilli