Ślimaczki z Ciasta Francuskiego z Pieczarkami
Ślimaczki z Ciasta Francuskiego z Pieczarkami to wykwintna przekąska, której pikantność idealnie łączy się z delikatnym smakiem ciasta. Stanowią doskonałe uzupełnienie zarówno eleganckiego wieczoru, jak i codziennego obiadu. Wypełnione aromatycznymi pieczarkami, oferują niezapomniane doznania kulinarne. To danie jest szybkie i łatwe do przygotowania, co czyni je idealnym rozwiązaniem dla zabieganych miłośników francuskiej kuchni. Spróbujcie Ślimaczków z Ciasta Francuskiego z Pieczarkami i odkryjcie ich niepowtarzalny smak – na pewno stanie się ono stałym elementem waszego menu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 14 sztuk jajek
- opakowanie makaronu spaghetti (300 g)
- 4 łyżki ostrego ketchupu
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 100 g startego sera
- garść posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju
Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami – jak zrobić?
- Cebulę obrać,umyć i pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić na dużą patelnię zrumienić na niedużej ilości oleju, do cebuli wrzucić obrane i starte na tarce, na dużych oczkach pieczarki.
- Smażyć do momentu odparowania wody z pieczarek, przyprawić solą i pieprzem, pozostawić do wystygnięcia, następnie wrzucić posiekaną natkę pietruszki i starty ser na drobnych oczkach tarki.
- Całość dokładnie wymieszać. Ciasto francuskie rozwijamy na papierze, smarujemy ketchupem, wykładamy farsz, rozsmarowując łyżką po całości.
- Zwijamy dość ciasno wzdłuż dłuższego boku jak roladę, kroimy krążki 1,5-2 cm, układamy ślimaczki na płasko na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok. 20 min. w temp. 200°C.
- Gotowe podawać polane ketchupem, smakują na ciepło jak i na zimno.
Ślimaczki z Ciasta Francuskiego z Pieczarkami – dodatkowe informacje
Do farszu można wmieszać ulubione składniki, np. szynkę, itp.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ślimaczki z ciasta francuskiego
Następny przepis: Ślimaczki z ciasta francuskiego