Śledzie z brzoskwiniami i rodzynkami

Śledzie z brzoskwiniami i rodzynkami

Śledzie z brzoskwiniami i rodzynkami to niecodzienny, choć fantastycznie smaczny przepis. Jest to doskonałe połączenie słodkiego i solonego, które z pewnością ożywi każdy stół wigilijny. Jest nietuzinkowy i zaskakująco prosty w przygotowaniu. Surowe, białe śledzie, kontrastujące z kolorami brzoskwiń i rodzynek, które dodadzą naturalnej słodyczy i delikatnie zbalansują smak. Wyraziste, ale harmonijne połączenie smaków, które zapadnie w pamięć. Możesz go przygotować na specjalne okazje lub na co dzień, aby zaskoczyć swoich bliskich. Spróbuj i ciesz się smakiem świątecznej tradycji w nowej, niebanalnej odsłonie.

Składniki:

  • 10 filetów śledziowych namoczonych (łącznie 700 g)
  • 350 g brzoskwiń
  • 1 por o długości 35 cm (120 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g rodzynków
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 – 3 łyżki soku z cytryny
  • 300 g jogurtu typu greckiego 10%
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1/2 łyżeczki mielonych owoców kolendry
  • 1/2 łyżeczki kminku mielonego
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • szczypta chilli
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku

Śledzie z brzoskwiniami i rodzynkami – jak zrobić?

  1. Oczyszczonego pora i obrany czosnek posiekać. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić rozdrobnione warzywa, wsypać paprykę, kolendrę, kminek, kurkumę oraz chilli. Całość smażyć 5 min, mieszając.

  2. Pozbawione pestek brzoskwinie pokroić w paski, dołożyć do zawartości garnka. Wlać sok z cytryny i dusić 10 min, często mieszając. Wystudzić.

  3. Rodzynki sparzyć, osączyć i dołożyć do duszonych owoców z dodatkami. Wlać jogurt i całość wymieszać, doprawiając do smaku solą i pieprzem.

  4. Śledzie pokroić na małe kawałki i wymieszać z przygotowanym sosem. Ewentualnie ponownie doprawić do smaku.

Śledzie z brzoskwiniami i rodzynkami – dodatkowe informacje

Potrawę najlepiej przygotować co najmniej 1 dzień przed podaniem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Śledzie w zalewie octowej wg. przepisu mojej babci
Następny przepis: Śledzie z grilla. Pikantne i chrupiące

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode