Śledzie z brzoskwiniami i rodzynkami
Śledzie z brzoskwiniami i rodzynkami to niecodzienny, choć fantastycznie smaczny przepis. Jest to doskonałe połączenie słodkiego i solonego, które z pewnością ożywi każdy stół wigilijny. Jest nietuzinkowy i zaskakująco prosty w przygotowaniu. Surowe, białe śledzie, kontrastujące z kolorami brzoskwiń i rodzynek, które dodadzą naturalnej słodyczy i delikatnie zbalansują smak. Wyraziste, ale harmonijne połączenie smaków, które zapadnie w pamięć. Możesz go przygotować na specjalne okazje lub na co dzień, aby zaskoczyć swoich bliskich. Spróbuj i ciesz się smakiem świątecznej tradycji w nowej, niebanalnej odsłonie.
admin
Składniki:
- 10 filetów śledziowych namoczonych (łącznie 700 g)
- 350 g brzoskwiń
- 1 por o długości 35 cm (120 g)
- 2 ząbki czosnku
- 100 g rodzynków
- 5 łyżek oliwy
- 2 – 3 łyżki soku z cytryny
- 300 g jogurtu typu greckiego 10%
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 1/2 łyżeczki mielonych owoców kolendry
- 1/2 łyżeczki kminku mielonego
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- szczypta chilli
- sól do smaku
- pieprz czarny mielony do smaku
Śledzie z brzoskwiniami i rodzynkami – jak zrobić?
-
Oczyszczonego pora i obrany czosnek posiekać. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić rozdrobnione warzywa, wsypać paprykę, kolendrę, kminek, kurkumę oraz chilli. Całość smażyć 5 min, mieszając.
-
Pozbawione pestek brzoskwinie pokroić w paski, dołożyć do zawartości garnka. Wlać sok z cytryny i dusić 10 min, często mieszając. Wystudzić.
-
Rodzynki sparzyć, osączyć i dołożyć do duszonych owoców z dodatkami. Wlać jogurt i całość wymieszać, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
-
Śledzie pokroić na małe kawałki i wymieszać z przygotowanym sosem. Ewentualnie ponownie doprawić do smaku.
Śledzie z brzoskwiniami i rodzynkami – dodatkowe informacje
Potrawę najlepiej przygotować co najmniej 1 dzień przed podaniem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Śledzie w zalewie octowej wg. przepisu mojej babci
Następny przepis: Śledzie z grilla. Pikantne i chrupiące