Śledzie w zalewie octowej wg. przepisu mojej babci

Śledzie w zalewie octowej wg. przepisu mojej babci

Zapraszamy do odkrycia smaku prawdziwych, domowych śledzi w zalewie octowej, przygotowanych według staropolskiego przepisu mojej babci. Ten tradycyjny, świąteczny przysmak pochodzi z czasów, gdy świeże ryby były prawdziwym rarytasem. Dzięki długiemu procesowi marynowania, śledzie zyskują wyjątkowo intensywny, pełny i nieco ostrawy smak. Przepis jest nieskomplikowany, a śledzie przygotowane w taki sposób idealnie sprawdzą się jako przystawka na wigilijnym stole czy też jako dodatek do karnawałowego menu. Odkryj bogactwo smaku śledzi przyrządzonych według tradycyjnego receptury mojej babci.

Składniki:

  • Zalewa octowa:
  • woda – 5 szklanki
  • ocet – 1 szklanka
  • cukier – 6-8 łyżek (najlepiej według własnego smaku)
  • sól – 2 płaskie łyżki
  • ziele angielskie – kilka ziarenek
  • liście laurowe – 3 sztuki
  • cebula – 1 sztuka
  • Dodatkowo:
  • śledzie – około 1 kilogram
  • jajka – 2 sztuki
  • przyprawa do ryb – 1 łyżeczka
  • sól i pieprz
  • bułka tarta + 3 łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia

Śledzie w zalewie octowej wg. przepisu mojej babci – jak zrobić?

  1. Śledzie oczyścić, umyć i osuszyć. Następnie śledzie oprószyć solą, pieprzem. Rozbełtać jajka dodać przyprawę do ryb. Śledzie panierować w rozbełtanym jajku, a następnie w bułce tartej wymieszanej z mąką pszenną. Śledzie smażyć na złoty kolor z obu stron na małym ogniu. Na dnie miski czy dużego słoja, ułożyć plasterki cebuli (cebulę wcześniej sparzyć gorącą wodą) na przemian z usmażonymi śledziami. Całość zalać ciepłą ale nie gorącą zalewą. Dodać 2 -3 łyżki tłuszczu ze smażenia śledzi , a następnie odłożyć w chodne miejsce na 2 -3 dni w celu przegryzienia smaków. Po dwóch dniach śledzie gotowe do spożycia.
  2. Zalewa: Do garnka wlać zimną wodę, ocet oraz wszystkiue składniki potrzebne na zalewę. Garnek wstawić na ogień i doprowadzić do zagotowania. Gotować około 10 minut, po czym zdjąć z ognia i lekko przestudzić.

Śledzie w zalewie octowej wg. przepisu mojej babci – dodatkowe informacje

Zalewę przygotowuje na dwa sposoby albo dodaje na koniec do zalewy zaparzonej mocnej kawy, albo dodaje tłuszczu z usmażonych śledzi tak ze 2 – 3 łyżki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Śledzie w sosie słodko-kwaśnym
Następny przepis: Śledzie w ziołach prowansalskich

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode