Śledzie w zalewie octowej wg. przepisu mojej babci
Zapraszamy do odkrycia smaku prawdziwych, domowych śledzi w zalewie octowej, przygotowanych według staropolskiego przepisu mojej babci. Ten tradycyjny, świąteczny przysmak pochodzi z czasów, gdy świeże ryby były prawdziwym rarytasem. Dzięki długiemu procesowi marynowania, śledzie zyskują wyjątkowo intensywny, pełny i nieco ostrawy smak. Przepis jest nieskomplikowany, a śledzie przygotowane w taki sposób idealnie sprawdzą się jako przystawka na wigilijnym stole czy też jako dodatek do karnawałowego menu. Odkryj bogactwo smaku śledzi przyrządzonych według tradycyjnego receptury mojej babci.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Zalewa octowa:
- woda – 5 szklanki
- ocet – 1 szklanka
- cukier – 6-8 łyżek (najlepiej według własnego smaku)
- sól – 2 płaskie łyżki
- ziele angielskie – kilka ziarenek
- liście laurowe – 3 sztuki
- cebula – 1 sztuka
- Dodatkowo:
- śledzie – około 1 kilogram
- jajka – 2 sztuki
- przyprawa do ryb – 1 łyżeczka
- sól i pieprz
- bułka tarta + 3 łyżki mąki pszennej
- olej do smażenia
Śledzie w zalewie octowej wg. przepisu mojej babci – jak zrobić?
- Śledzie oczyścić, umyć i osuszyć. Następnie śledzie oprószyć solą, pieprzem. Rozbełtać jajka dodać przyprawę do ryb. Śledzie panierować w rozbełtanym jajku, a następnie w bułce tartej wymieszanej z mąką pszenną. Śledzie smażyć na złoty kolor z obu stron na małym ogniu. Na dnie miski czy dużego słoja, ułożyć plasterki cebuli (cebulę wcześniej sparzyć gorącą wodą) na przemian z usmażonymi śledziami. Całość zalać ciepłą ale nie gorącą zalewą. Dodać 2 -3 łyżki tłuszczu ze smażenia śledzi , a następnie odłożyć w chodne miejsce na 2 -3 dni w celu przegryzienia smaków. Po dwóch dniach śledzie gotowe do spożycia.
- Zalewa: Do garnka wlać zimną wodę, ocet oraz wszystkiue składniki potrzebne na zalewę. Garnek wstawić na ogień i doprowadzić do zagotowania. Gotować około 10 minut, po czym zdjąć z ognia i lekko przestudzić.
Śledzie w zalewie octowej wg. przepisu mojej babci – dodatkowe informacje
Zalewę przygotowuje na dwa sposoby albo dodaje na koniec do zalewy zaparzonej mocnej kawy, albo dodaje tłuszczu z usmażonych śledzi tak ze 2 – 3 łyżki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Śledzie w sosie słodko-kwaśnym
Następny przepis: Śledzie w ziołach prowansalskich