Śledzie w sosie pomidorowym
Śledzie w sosie pomidorowym to prawdziwa eksplozja smaków dla miłośników rybnych przysmaków. To wyjątkowy i tradycyjny przepis, który łączy delikatność filetów śledziowych z intensywnością sosu pomidorowego. Podkreślony przez korzenne nuty przecieru pomidorowego, śledź w tym daniu staje się prawdziwą gwiazdą stołu. Śledzie w pomidorach to doskonałe danie na każdą domową ucztę lub imprezę. Jest to jedyna w swoim rodzaju propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkich i pikantnych smaków, czy to na codzienne kolacje, czy na okolicznościowe przyjęcia. Prosty, a zarazem wykwintny – taki jest nasz przepis na śledzie w sosie pomidorowym.
admin
Składniki:
- 0,5 kilograma filetów śledziowych
- 2-3 cebule
- 4 łyżki oleju
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki ketchupu pikantnego
- Słodka i ostra papryka
- Sól, pieprz
- Cukier
- 1 łyżka octu
Śledzie w sosie pomidorowym – jak zrobić?
- Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez 2-3 godzimy. Odsączamy z nadmiaru wody, kroimy na mniejsze kawałki.
- Cebulę kroimy w krążki i odsmażamy na oleju. Smażymy do momentu aż cebula się zeszkli.
- Dodajemy koncentrat pomidorowy, ketchup, ocet i doprawiamy do smaku słodką i ostrą papryką, solą, pieprzem i cukrem. Smażymy jeszcze przez 5 minut ciągle mieszając.
- Do ostudzonego sosu dodajemy śledzie i delikatnie mieszamy.
- Przekładamy do miski, przykrywamy i wstawiamy do lodówki.
Przepis na śledzie w sosie pomidorowym: Śledzie na ostro w sosie pomidorowym, śledzie w przecierze pomidorowym, filety śledziowe w sosie pomidorowym, śledzie w sosie pomidorowym, śledzie w pomidorach.
Śledzie w sosie pomidorowym – dodatkowe informacje
Śledzie najlepiej smakują po dwóch dniach.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Śledzie w śmietanie z chrzanem
Następny przepis: Śledzie w sosie słodko-kwaśnym