Śledzie w sosie pomidorowym

Śledzie w sosie pomidorowym

Śledzie w sosie pomidorowym to prawdziwa eksplozja smaków dla miłośników rybnych przysmaków. To wyjątkowy i tradycyjny przepis, który łączy delikatność filetów śledziowych z intensywnością sosu pomidorowego. Podkreślony przez korzenne nuty przecieru pomidorowego, śledź w tym daniu staje się prawdziwą gwiazdą stołu. Śledzie w pomidorach to doskonałe danie na każdą domową ucztę lub imprezę. Jest to jedyna w swoim rodzaju propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkich i pikantnych smaków, czy to na codzienne kolacje, czy na okolicznościowe przyjęcia. Prosty, a zarazem wykwintny – taki jest nasz przepis na śledzie w sosie pomidorowym.

Składniki:

  • 0,5 kilograma filetów śledziowych
  • 2-3 cebule
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • Słodka i ostra papryka
  • Sól, pieprz
  • Cukier
  • 1 łyżka octu

Śledzie w sosie pomidorowym – jak zrobić?

  1. Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez 2-3 godzimy. Odsączamy z nadmiaru wody, kroimy na mniejsze kawałki.
  2. Cebulę kroimy w krążki i odsmażamy na oleju. Smażymy do momentu aż cebula się zeszkli.
  3. Dodajemy koncentrat pomidorowy, ketchup, ocet i doprawiamy do smaku słodką i ostrą papryką, solą, pieprzem i cukrem. Smażymy jeszcze przez 5 minut ciągle mieszając.
  4. Do ostudzonego sosu dodajemy śledzie i delikatnie mieszamy.
  5. Przekładamy do miski, przykrywamy i wstawiamy do lodówki.

Przepis na śledzie w sosie pomidorowym: Śledzie na ostro w sosie pomidorowym, śledzie w przecierze pomidorowym, filety śledziowe w sosie pomidorowym, śledzie w sosie pomidorowym, śledzie w pomidorach.

Śledzie w sosie pomidorowym – dodatkowe informacje

Śledzie najlepiej smakują po dwóch dniach.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Śledzie w śmietanie z chrzanem
Następny przepis: Śledzie w sosie słodko-kwaśnym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode